Barclays vede acum o creştere economică de 1%

Autor: Claudia Medrega 23.03.2011

Barclays Capital, divizia de investi­ţii a uneia dintre cele mai mari bănci din lume, şi-a îmbunătăţit estimarea privind evoluţia economiei României, anticipând un plus de 1% pentru acest an şi o creştere de 1,5% în 2012.

Banca avea la sfârşitul anului trecut una dintre cele mai pesimiste prognoze privind creşterea economică din România în 2011, de doar 0,4%. "Au început să apară semne economice pozitive. Creşterea economică a fost uşor pozitivă în trimestrul al patrulea din 2010, după un declin abrupt în al treilea trimestru, şi indicatorii pentru primul trimestru din 2011 sunt încurajatori. Pe baza tendinţelor pozitive din ultimele luni am majorat prognoza noastră de creştere economică pentru 2011 la 1% an/an, anticipând că investiţiile şi consumul se vor stabiliza şi exporturile nete vor contribui la o creştere pozitivă pentru întregul an", se menţio­nează în raportul trimestrial al băncii privind pieţele emergente.

Prognoza recentă a Barclays rămâne totuşi sub estimarea din primăvara anului 2010, când banca vedea un plus al PIB de 2,8% pentru 2011. Anul trecut economia s-a contractat cu 1,3%, PIB-ul ajungând la 513,6 mld. lei (122 mld. euro).

Majoritatea progno­zelor pentru 2011 indică o creştere a economiei inclusă în inter­valul 0,5-1,5%. Potrivit estimărilor au­to­rităţilor române şi FMI, economia ur­mează să înregistreze în acest an o creştere de 1,5%. După anunţarea datelor peste aşteptări privind evoluţia economiei în 2010, analiştii locali au spus că se gândesc să-şi îmbună­tăţească estimările privind creşterea economică. "Economia a plătit un cost ridicat pentru măsurile fiscale dure intro­duse la jumătatea anului 2010, suferind o recesiune în W. În ciuda unei creşteri eco­nomice mai lente şi a presiunii asupra veni­­turilor, încasările buge­tare s-au îmbunătăţit peste estimări. Performanţa eco­no­mică pare să fie în proces de recu­perare. Cu un deficit fiscal ajuns la un nivel rezonabil şi cele mai grele măsuri de austeritate în spate, economia pare să fie în revenire", susţin analiştii Barclays.

Banca britanică anticipează atingerea ţintei de deficit bugetar în acest an, setată la 4,4% din PIB.