Evoluţiile de la Bursă se vor diferenţia pe seama rezultatelor din T1

Autor: Stefan Musgociu 23.03.2011

Bursa a stagnat miercuri pe un rulaj de 11,4 milioane de euro, după două şe­din­ţe de creştere, iar pie­ţele străine s-au calmat după săptămânile agitate din ultima perioadă. Liviu Avram, şeful departa­men­tului de vânzări al firmei de bro­keraj NBG Securities România, spune că piaţa s-a întors în a doua parte a şedinţei şi pentru că unii investitori au marcat o parte dintre profituri.

"După creşterile susţinute de ieri, piaţa a deschis într-o notă optimistă, însă aceasta s-a disipat pe seama mar­cărilor de profit. În prezent, în piaţă se pare că se încearcă o consolidare la preţurile de acum. Privind în ansamblu, se manifesta un interes crescut la cumpărare, alimentat de previziunile pozitive la nivelul evoluţiei economiei româneşti pentru anul în curs, cât şi de propunerile de dividend deja anunţate", a declarat Avram.

Acţiunile Zentiva (SCD) au crescut din nou cu 15%, atingând pentru a treia sesiune consecutiv limita maximă de variaţie admisă pentru majoritatea titlurilor de la BVB, astfel că în ultimele trei şedinţe au urcat în total cu 52%.

Consiliul de Administraţie al companiei propune distribuirea a 125 milioane lei din profitul de anul trecut şi rezerve sub formă de dividende.

Dacă vineri şi marţi foarte puţini investitori au fost dispuşi să vândă acţiuni Zentiva, în şedinţa de miercuri în piaţă au fost introduse mai multe ordine de vânzare. Astfel, tranzacţiile de miercuri au însumat 2,3 milioane lei, faţă de doar câteva zeci de mii de lei în sesiunile de vineri şi marţi.

Deşi în prima parte a şedinţei, bursa a crescut uşor, după ora 13:00 cele mai multe acţiuni au revenit la cotaţii foarte apropiate de nivelurile de la finalul sesiunii anterioare, odată cu trecerea burselor vest-europene pe scădere. Primele zece acţiuni în funcţie de lichiditate, analizate de indicele BET, au încheiat ziua la preţuri în scădere în medie cu 0,13%. Indicele BET-FI a înregistrat un recul de 0,46%.

"În apropierea datelor ex-dividend (datele de la care cumpărătorii ac­ţiunilor nu mai au dreptul să primească divi­dende - n.r.), evoluţiile acţiunilor se vor diferenţia pe seama rezultatelor pe pri­mul trimestru, în funcţie de aştep­tările investitorilor, cât şi pe seama previziunilor ajustate pentru perioada următoare", a mai spus Avram.

Titlurile FP şi Transgaz (TGN) s-au clasat pe primele două poziţii în topul lichidităţii, cu operaţiuni de 15,3 milioane lei şi, respectiv, 6,5 milioane lei. Cotaţia acţiunilor Fondului a scăzut nesemnificativ, cu 0,08%, la 0,6115 lei, iar titlurile Transgaz au avansat cu 2,3%, la 267 lei.

Transgaz a anunţat marţi că ar urma să acorde dividende record, de 338,7 milioane lei, sumă de 2,2 ori mai mare decât cea distribuită anul trecut.

Tranzacţia negociată a fost realizată la 0,612 lei, preţ similar cu ultima cotaţie de marţi.

Un rulaj apropiat cu al acţiunilor Transgaz au înregistrat şi titlurile SIF Oltenia (SIF5), cu care au fost realizate operaţiuni de 6,1 milioane lei. La finalul sesiunii, aceste acţiuni erau cotate la 1,532 lei, preţ în scădere cu 0,65%.

De urmărit astăzi