Grecii au 15% din totalul activelor bancare

Autor: Ciprian Valentin Botea 24.03.2011

România, unde grecii deţin 15% din totalul activelor ban­care, este cea mai impor­tantă pia­ţă externă pentru băncile ele­ne, iar acestea încearcă să-şi consolideze prezenţa locală în con­tex­tul în care Grecia are în conti­nuare pro­bleme economice.

Băncile cu acţionariat elen au reuşit să-şi îmbunătăţească raportul dintre venituri şi cheltuieli anul trecut şi au intrat astfel pe un teren propice pentru creşterea pro­fita­bi­li­tăţii anul acesta, dacă presiunea pro­vi­zioa­nelor se va diminua. Două din cele patru bănci greceşti mari înregistrau pier­deri potrivit standardelor locale de con­tabilitate (RAS) după primele nouă luni de anul trecut.

De exemplu, grupul EFG Eurobank - care controlează Bancpost - a raportat anul trecut un profit de aproape 16 mil. euro din operaţiunile locale anul trecut, po­trivit standardelor internaţionale de ra­por­tare (IFRS). Conform RAS, Bancpost înre­gistra însă o pierdere de 220 mil. lei (circa 50 mil. euro) la nouă luni.

În 2010, veniturile operaţionale ale Bancpost s-au diminuat cu 3,2% în 2010, dar în paralel banca a reuşit să-şi reducă cheltuielile cu circa 10%.

Şi Banca Românească, deţinută de National Bank of Greece, înregistra la sfârşitul lui septembrie o pierdere de 41 mi­lioane de lei (9,5 mil. euro), conform RAS. Grupul raportase în aceeaşi perioadă o pierdere de numai 1 mil. euro din opera­ţiunile locale, conform IFRS.

Alpha Bank şi Piraeus au obţinut profit inclusiv după standardele locale de contabilitate, rezultatele nete după primele trei trimestre fiind de 13 mil. lei şi respectiv 29 mil. lei, potrivit unor surse din piaţă. Celelalte două bănci cu acţionariat elen ATE Bank şi Emporiki nu şi-au publicat deocamdată rezultatele pe 2010.

Alpha Bank este cea mai mare bancă elenă de pe piaţa locală, ocupând poziţia a şasea în piaţă şi având active sub adminis­trare de 21,3 miliarde lei în decembrie 2010. Banca urcase pe locul patru în sistemul bancar la sfârşitul lui 2009, iar pe parcursul anului trecut a ocupat temporar chiar a treia poziţie din piaţă.

Bancpost a pierdut constant cotă de piaţă în ultimii ani şi la sfârşitul lui 2010 se afla pe poziţia a noua în clasamentul băncilor locale, cu active de 13,5 miliarde lei. Piraeus şi Banca Românească se plasează pe locurile 11 şi respectiv 12. Piraeus are active de 9,3 miliarde lei şi o cotă de piaţă de 2,7%, în timp ce Banca Românească deţine active de 7,6 miliarde lei, ceea ce înseamnă o cotă de piaţă de 2,2%.