Warren Buffett, omul cu 40 mld. dolari în buzunar, la prima vizită în India: "Sper să cheltuiesc nişte bani aici"

Autor: Radu Racu 22.03.2011

Miliardarul Warren Buffett, al doilea mare bogat al Americii de Nord, a declarat marţi în cadrul primei sale vizite în India că speră să investească în sudul Asiei, ca urmare a campaniei fondului Berkshire de a aloca peste 35 de miliarde de dolari pentru achiziţii în ultimii doi ani, scrie Bloomberg.

"Sperăm să cheltuim nişte bani aici", a spus Buffett, preşedintele consiliului de administraţie al fondului de investiţii Berkshire, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Bangalore. "Nu văd India ca o piaţă emergentă. Noi avem tendinţa să ne uităm la pieţe mari, ca India, China, Marea Britanie, Brazilia şi Germania. Toate acestea se potrivesc cu ce vrem noi", a declarat miliardarul.

Buffett, 80 de ani, se bucură în prezent de câştiguri mai mari la fondul originar din Omaha şi caută să plaseze aceşti bani în SUA şi marile pieţe externe.

Recent, el a cumpărat producătorul de chimicale Lubrizol pentru 9 miliarde de dolari iar anul trecut a achiziţionat compania feroviară Burlington Northern Santa Fe pentru 26,5 miliarde de dolari.

Valoarea lichidităţilor de care dispunea fondul Berkshire la 31 decembrie a urcat la puţin peste 38 de miliarde de dolari, nivel care l-a determinat pe Buffett să le spună investitorilor două luni mai târziu că "pistolul elefant a fost reîncărcat".

Interesul lui Warren Buffett pentru India vine în contextul în care PIB-ul de 1.300 de miliarde de dolari al statului asiatic va înregistra anul acesta o creştere de 9,25%, conform ministerului de finanţe local. Buffett şi-a exprimat interesul pentru Asia şi într-o declaraţie făcută luni, legată de perspectivele pe care le oferă Japonia în prezent.

"Frecvent, ceva din cer precum acesta, un eveniment extraordinar crează în mod real o oportunitate de cumpărare. Am văzut asta întâmplându-se în Statele Unite, am văzut întâmplându-se în întreaga lume. Nu cred că Japonia va fi o excepţie", a afirmat investitorul american, comentând urmările dezastrelor produse în statul nipon cu o săptămână înainte.