Citi: Economia României va creşte cu 2% în acest an. Vedeţi aici analiza

Autor: Cristian Hostiuc 22.03.2011

Banca americană Citi estimează că în acest an România va avea o creştere economică de 2% într-un raport în care analizează cum influenţează economia germană ţările din Europa Centrală şi de Est.

Economia Germaniei, cea mai puternică din Europa, a crescut puternic în ultimii ani, în ciuda crizei, dar analiştii se aşteaptă ca în următorii ani acest ritm să scadă. Acest lucru va afecta toate ţările din Europa Centrală şi de Est care au relaţii comerciale de export-import cu Germania.

În cazul în care ritmul de creştere a economiei Germaniei va scădea, cele mai lovite ţări vor fi Cehia şi Ungaria, în timp ce Polonia şi România sunt cel mai puţin vulnerabile.

Dacă economia germană înregistrează un declin de 1%, acest lucru se traduce printr-un minus de 0,6%-09% în Cehia şi Ungaria în timp ce în Polonia şi România regresul va fi de 0,2%-0,3% consideră analiştii de la Citi.

Analiştii sunt de părere că importanţa Germaniei în schimburile comerciale cu ţările din Europa Centrală şi de Est au scăzut în ultimii ani "cu excepţia României".

Pentru 2011, estimarea de creştere în Germania este de 3%, în timp ce pentru 2012 este de numai 2%.