Încă o surpriză marca Templeton: Fondul Proprietatea a investit 63 mil. euro în Austria

Autor: Roxana Pricop 21.03.2011

Fondul Proprietatea are investiţii de 265 milioane de lei (63 mil. euro) în Austria, expunerea reprezentând 1,65% din activele nete de 16,11 miliarde de lei, fiind înregistrată astfel o premieră în istoria Fondului care a avut expunere exclusiv pe România de la înfiinţarea sa în 2005, arată o raportare lunară de emisă de administratorul Franklin Templeton.

Raportarea lunară emisă de administrator vine la doar câteva zile de la publicarea valorii lunare a activelor nete ale Fondului din care reieşea că Fondul a investit 300 milioane de lei în luna februarie. Această ultimă raportare aduce o serie de indicii asupra investiţiilor făcute de Fond.

Pentru prima dată în cei şase ani de funcţionare, Fondul are bănci în portofoliu, care au atras 2,7% din activele Fondului, respectiv 434 milioane de lei. Este posibil ca fondul să fi cumpărat luna trecută acţiuni la Erste Bank, acţionarul majoritar al BCR, dar şi la BRD, a doua bancă de pe piaţa locală. Mai multe detalii privind investiţiile fondului vor fi disponibile în raportul trimestrial, care ar putea fi publicat în luna mai.

Expunerea pe România a scăzut de la 100% la 98,35% din active la finele lunii februarie, restul de 1,65% fiind investit în Austria.

Cele mai mari participaţii din portofoliu rămân participaţiile la Petrom, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica.