Gaddafi, SFIDĂTOR în a doua zi de INSURECŢIE

Autor: Radu Racu 20.03.2011

Operaţiunile militare iniţiate sâmbătă de Franţa, SUA şi Marea Britanie împotriva Libiei continuă şi duminică dimineaţă cu raiduri ale avioanelor de luptă franceze asupra blindatelor armatelor lui Muammar Gaddafi, scrie AFP. Sâmbătă seara forţele americane şi britanice au început raiduri împotriva armatei lui Gaddafi , cu tiruri şi rachete de croazieră Tomahawk lansate de pe navele şi submarinele americane din largul Libiei.

Conflictul din Libia - galerie FOTO


Dictatorul libian Muammar Gaddafi a avut mai multe replici publice după atacul forţelor aliate, avertizând Occidentul că "tot poporul libian are arme" şi victoria îi va aparţine.


Într-o înregistrare audio difuzată duminică dimineaţă la televiziunea publică, liderul de la Tripoli a avertizat Vestul că nu va permite exploatarea petrolului Libian, anticipând totodată că războiul va fi "lung" dar poporul va învinge.



Bombardamentele forţelor aliate au încetat duminică dimineaţă, însă continuă raidurile aeriene. Statele Unite şi Marea Britanie au anunţat sâmbătă seara că au lansat un prim val de circa 110 rachete de croazieră Tomahawk asupra unor obiective din Libia.


Rachetele au fost lansate de la bordul unor nave şi submarine şi au vizat "mai mult de 20 de obiective", printre care se numără sisteme de apărare antiaeriană şi centre de comunicaţii strategice situate pe litoralul libian. Autorităţile libiene susţin că 48 de persoane au fost ucise în urma atacurilor aliate.


În contextul raidurilor aliate, China şi Rusia, cele două superputeri din Consiliul de Securitate al ONU şi-au manifestat "regretul" faţă de bombardamentele din Libia.


"China a luat notă de ultimele evoluţii (ale situaţiei) din Libia şi îşi exprimă regretul cu privire la atacurile militare împotriva Libiei", se arată într-un comunicat al guvernului de la Beijing.


Rezoluţia 1.973 a ONU, adoptată în noaptea de joi spre vineri, a autorizat recursul la forţă pentru protejarea populaţiei libiene.

China şi Rusia, membri permanenţi ai Consiliului de Securitate, s-au abţinut de la vot dar nu şi-au folosit dreptul de veto pentru a bloca documentul.