Tokyo Electric ar putea fi considerată responsabilă pentru accidentul nuclear de la Fukushima

Autor: Adrian Voicu 15.03.2011

Operatorul centralelor nucleare din Japonia, Tokyo Electric Power ar putea fi încă considerat responsabil pentru problemele cu care se confruntă la centrala nucleară de la Fukushima, guvernul japonez arătându-se nehotărât în privinţa numirii cutremurului drept un "dezastru natural excepţional", scrie Reuters.

Conform publicaţiei, legea elaborată de Japonia privind Compensările în caz de Dezastru Nuclear precizează că operatorul unei centrale nucleare nu va fi considerat responsabil pentru daunele provocate de reactor dacă acestea au rezultat de pe urma unui "dezastru natural grav sau cu caracter excepţional sau de pe urma unei insurecţii".

Asigurătorii au invocat deja această lege pentru a arăta că orice cerere de despăgubire nu poate fi făcută ca urmare a exploziilor.

Conform unei persoane apropiate situaţiei, cutremurul care a lovit coasta de nord a Japoniei nu este considerată încă un dezastru natural excepţional, asupra problemei urmând să se exprime ministerul educaţiei, culturii, sportului, ştiinţei şi tehnologiei.

Deşi evenimentul de vineri a cauzat daune uriaşe Japoniei, s-ar putea să nu existe criteriile legate de caracterul "excepţional" al dezastrului, deoarece cutremurele şi valurile tsunami sunt evenimente normale în Japonia.