Ce aţi face dacă aţi fi premier: Astazi Mihai Ghyka

Ziarul Financiar 15.03.2011

Dacă aţi fi prim-ministru care sunt primele cinci măsuri economice/fiscale pe care le-aţi lua? (5 măsuri)

1. Menţinerea cotei unice de 16%.

2. Scăderea CAS-ului cu 3%.

3. Impozit pe profit zero vreme de 5-10 ani pentru investiţiile noi (start-up) de peste 50 mil. euro în domeniile strategice (învăţământ, sănătate, energii alternative etc.).

4. Redefinirea subvenţiilor în învăţamânt prin introducerea unor tichete de şcolarizare distribuite părinţilor potenţialilor elevi.

5. Privatizarea sau închiderea în următorii 3 ani a tuturor companiilor de stat neprofitabile (Oltchim, Tarom, minerit etc.).

În ultimii cinci ani statul a avut la dispoziţie din taxe şi contribuţii 200 miliarde de euro cu care a plătit pensii, salarii, bunuri şi servicii şi a făcut investiţii. Problema este că în economie nu se vede nimic. Ce aţi face pentru eficientizarea cheltuirii banilor publici?

Nu cred că nu se vede nimic. E suficient să evaluaţi nivelul de trai de azi vs. acum 20 de ani.

Cred că micşorarea intervenţionismului statului în economie e un deziderat care va duce către eficientizare. Un aparat de stat micşorat, suplu, în slujba cetăţeanului, oferind serviciile de bază tuturor celor din populaţie care fac apel la acestea (apărare, sănătate, învăţământ, administrare, ordine, transport urban şi feroviar şi cam atât!).

Cum veţi mări competenţa funcţionarilor publici având în vedere numirile politice generalizate?

Numirile politice sunt o realitate în orice ţară. Esenţial este nivelul până la care acest lucru se face. Nu e firesc ca directorul unei şcoli primare la sat să fie numit politic!

Examenele cu o comisie neutră formată din clienţii privaţi ai acelui serviciu public dau o mai mare probabilitate de alegere corectă.

Contracte de management pe o durată determinată pentru orice instituţie de stat - nu doar numirile sunt politizate, dar şi demisiile sunt aproape imposibile din cauze legislative...

Care este cheia pentru a întoarce România pe creştere economică?

Creşterea economică în UE. România nu se poate schimba peste noapte, oricât mi-aş dori. Mi-aş dori însă un prim-ministru vizionar şi competent care să stabilească printr-o largă consultare naţională 3 priorităţi care să definească România pentru următorii 20 de ani. Un pact naţional, aşa cum am avut pentru aderarea la UE, semnat de putere, opoziţie, sindicate şi ONG-uri. Un plan naţional construit pe cele 3 priorităţi, de care să ne ţinem indiferent de cine ocupă Guvernul şi Parlamentul. Pentru mine: 1. Învăţământ (cu un accent pe IT); 2. Patrimoniu valorificat prin turism; 3. Infrastructură.

ZF aşteaptă comentariile d-voastră pe www.zf.ro/opinii