Preţul memoriilor creşte cu până la 17% după ce Toshiba şi alte firme japoneze şi-au închis fabricile

Autor: Ştefan Vrabie 14.03.2011

Preţul semiconductorilor folosiţi în computerele personale şi în telefoanele mobile au crescut datorită temerilor cu privire la deficitul ofertei, după ce fabricile din Japonia au fost închise în urma cutremurului care a devastat ţara, relatează agenţia de ştiri Bloomberg.

Preţul unui modul de memorie DRAM de 1 GB a urcat cu 7 procente, ajungând la 1,11 dolari, cea mai mare creştere din 27 ianuarie şi până acum, conform DRAMeXchange.

Preţurile la memoriile flash NAND de 4GB au crescut cu 17%. Cipurile DRAM sunt folosite în stocarea temporară a informaţiilor, fapt ce ajută dispozitivele să ruleze mai multe programe, iar pe memoriile flash NAND sunt salvate melodii sau imagini în smartphone-uri, playere MP3 sau camere digitale.

"Creşterea preţurilor reflectă ingrijorările şi incertitudinile în momentul acesta pe piaţă", afirmă Andy Perkins, analist la banca SG Corporate & Investment. "Este prea devreme pentru a spune dacă aceasta este o reacţie pe termen scurt".

Toshiba Corporation, producătorul japonez de dispozitive electronice şi totodată al doilea cel mai mare producător de cipuri NAND după Samsung, a spus că a oprit producţia în fabricile sale din zonele afectate.

Analiştii spun ca poducătorii se vor confrunta cu costuri şi întârzieri mari la componente, ca urmare a cutremurului.

"Situaţia ar putea cauza întârzieri în producţia componentelor electronice astfel rezultând în costuri mai mari", a spus Lee Simson, analist la banca de investiţii Jefferies.

Japonia are un rol "esenţial" la nivel global pentru lanţurile de aprovizionare cu electronice, fiind sursa a peste 40% din producţia globală a cipurilor NAND şi 15% din cipurile DRAM, a afirmat Howard Wheeldon, analist la BGC Partners din Londra.

Acţiunile Toshiba au scăzut cu 16,3 procente, cel mai mare declin înregistrat pe bursă din ianuarie 2009 şi până acum. În Coreea de Sud, Samsung Electronics, cel mai mare distribuitor de cipuri flash NAND, a crescut cu 4,4 procente, iar Hynix Semiconductor, un alt producător de memorii flash, a crescut cu 8,7%. Câştigurile sugerează că "aceste companii vor avea de câştigat datorită producţiei oprite în Japonia", a declarat Victor Bareno analist în cadrul firmei de investiţii SNS Securities.

Compania Shin-Etsu Chemical, un producător de componente pe bază de siliciu folosite la producerea semiconductoarelor, a spus că a întrerupt producţia în mai multe fabrici de pe teritoriul Japoniei, propunându-şi să reia operaţiunile în urma finalizării inspecţiilor pentru măsurile de siguranţă.

Sumco, un alt producător japonez de componente pe bază de siliciu, a oprit producţia în fabrica sa, datorită daunelor provocate de cutremurul de săptămâna trecută, a anunţat compania într-un comunicat.

Perturbările la Shin-Etsu şi Sumco, care împreună reprezintă aproximativ 60% din producţia globală de plăci electronice, vor submina livrarea globală a produselor electronice, conform lui Klaus Ringer, analist la Credit Agricole Cheuvreux.