Ştiţi că, legal, aveţi obligaţia de a vă apăra pe voi şi familiile voastre în caz de dezastru?

Autor: Iulian Anghel 14.03.2011

Legea 481/2004 privind protecţia civilă îi obliga pe cetăţenii români şi pe rezidenţi să se asigure în primul rând pe ei împotriva unor evantuale dezastre având la îndemână, între altele, apă, alimente sau truse medicale.

Noţiunea de proprietate privată în caz de dezastru îşi modifică uşor sensul, proprietarii fiind obligaţii să asigure accesul autorităţilor pe domeniile lor.

Pentru prevenirea dezastrelor, dacă autorităţile doresc să instaleze sisteme de avertizare contra pericolelor pe proprietatea dumneavoastră nu vă veţi putea opune şi nici nu veţi putea pretinde bani pentru asta.

Cetăţenii sunt obligaţi, arată legea 481, "să-şi asigure mijloacele individuale de protecţie, trusa sanitară, rezerva de alimente şi apa, precum şi alte materiale de primă necesitate pentru protecţia familiilor lor". Legea nu instituie sancţiuni pentru încălcarea acestor prevederi normative. În schimb, cetăţenii sunt obligaţi să participe la programele de prevenire a dezastrelor, sub imperiul unor sancţiuni: "Neparticiparea la instruirile, exerciţiile şi aplicaţiile de pregătire privind protecţia civilă" se sancţionează cu amendă "de la "500.000 lei la 1.000.000 lei" (vechi, legea fiind dată în 2004 - n.n.).

Presa este obligată în orice condiţii, în caz de dezastru, să informeze populaţia.

"Societăţile publice şi private, naţionale şi locale, de radio şi televiziune, precum şi presa scrisă sunt obligate să asigure prezentarea în emisiunile, respectiv în ştirile şi reportajele acestora, a riscurilor potenţiale, măsurilor preventive şi a modului de actiune şi comportare a populaţiei pe timpul situaţiilor de urgenţă civilă".

Cetăţenii sunt obligaţi:

@ să respecte şi să aplice normele şi regulile de protecţie civilă stabilite de autorităţile administraţiei

publice centrale şi locale, precum şi de conducătorii instituţiilor publice, ai agenţilor economici ori ai

organizaţiilor neguvernamentale, dupa caz;

@ să duca la îndeplinire măsurile de protecţie civilă dispuse, în condiţiile legii, de autorităţile competente sau de personalul investit cu exerciţiul autorităţii publice din cadrul serviciilor publice de urgenţă;

@ să informeze autorităţile sau serviciile de urgenţă abilitate, prin orice mijloace, inclusiv telefonic, prin

apelarea numărului 112, despre iminenţa producerii sau producerea oricărei situaţii de urgenţă despre

care iau cunostinţă;

@ să informeze serviciile de urgenţă profesioniste sau poliţia, dupa caz, inclusiv telefonic, prin

apelarea numarului 112, despre descoperirea de muniţie sau elemente de muniţie rămase neexplodate;

@ să participe la pregătirea de protecţie civilă la locul unde işi desfasoară activitatea

@ să participe la întreţinerea adăposturilor din clădirile proprietate personală şi, în caz de necesitate, la

amenajarea spaţiilor de adapostire din teren

@ să-şi asigure mijloacele individuale de protecţie, trusa sanitară, rezerva de alimente şi apa, precum

şi alte materiale de primă necesitate pentru protecţia familiilor lor;

@ să permită, în situaţii de urgenţă civilă, accesul forţelor şi mijloacelor de intervenţie în incinte sau pe terenuri proprietate privată;

@ să permită instalarea mijloacelor de alarmare pe clădirile proprietate privată sau aparţinând asociaţiilor de locatari sau proprietari, dupa caz, fără plată, precum şi accesul persoanelor autorizate, în

vederea întreţinerii acestora;

@ să accepte şi să efectueze evacuarea din zonele afectate sau periclitate de dezastre, potrivit măsurilor dispuse şi aduse la cunosţinta de căre autorităţe abilitate;

@ să solicite avizele şi autorizaţiile privind protecţia civilă, în cazurile prevăzute de lege.

"Dacă în Japonia lucrurile au mers bine se întâmplă şi pentru că cetăţenii au ştiut ce să facă", spune doctorul Mircea Opriţa, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca, principala instituţie medicală care intră în acţiune în caz de dezastru.