Bursa japoneză, acaparată de panică după cataclismele care au devastat ţara

Autor: Radu Racu 14.03.2011

Prima zi de tranzacţionare pe bursa japoneză după cataclismele care au devastat ţara în weekend au adus un declin record pe indicele Nikkei, pe măsură ce investitorii s-au îngrămădit să scape de acţiuni, volumul tranzacţiilor fiind aproape triplu faţă de o şedinţă obisnuită, scrie AFP.

Indicele Nikkei 225, care reuneşte cele mai importante companii cotate la Tokyo, s-a depreciat cu 6,18%. Volumul tranzacţiilor a atins un nivel istoric, de 2,5 ori mai mare decât media, investitorii grăbindu-se să renunţe la titluri din cauza temerilor că efectele seismului de vineri vor afecta grav economia.

Acţiunile companiei de electricitate Tokyo Electric Power, care exploatează centralele nucleare la care au apărut explozii, au scăzut cu 23,6%.

Un cutremur de 9 grade pe scara Richeter a lovit Japonia vineri dimineaţă generând un tsunami cu valuri de circa 10 metri înălţime care au măturat ţara dinspre nord. Pe lângă pagubele materiale şi umane, cataclismele au afectat funcţionarea centralelor nucleare.