Vrancart s-a retehnologizat cu 7,2 milioane de euro şi vede profit în creştere cu 44%

Autor: Adrian Cojocar 10.03.2011

Producătorul de hârtie şi carton Vrancart Adjud (VNC), unul dintre primii trei jucători de profil din România, şi-a bugetat pentru acest an un profit brut de 4,5 mil. lei, în creştere cu 44% faţă de cel obţinut anul trecut.



Avansul ar urma să fie susţinut de activitatea de bază a companiei, profitul din exploatare fiind estimat să avanseze cu 61%, la 7,75 mil. lei, pe fondul unor afaceri mai mari cu 15% faţă de 2010, de 176,9 mil. lei.

Vrancart a demarat anul trecut investiţii importante în retehnologizare, care s-au cifrat la 30,5 mil. lei (7,2 mil. euro) şi au vizat în principal o nouă instalaţie de producţie a cartonului ondulat. Ca urmare a acestei investiţii, ponderea vânzărilor cu cartonul ondulat a crescut anul trecut în volum cu 53% şi a ajuns să conteze cu peste 50% din afacerile Vrancart. Compania şi-a menţinut în schimb relativ constantă producţia pe celelalte segmente de activitate.

Pentru anul 2011 compania vizează continuarea investiţiilor în urma cărora capacitatea de producţie a hârtiei ar urma să se majoreze la 70.000 de tone de hârtie pe an, de la 40.000 de tone în prezent. "Anul 2011, deşi va fi un an în care criza economică îşi va mai pune amprenta asupra rezultatelor economice, va fi un an cu investiţii majore (modernizarea maşinii K25 şi a finisajului la maşina de hârtie igienică) care vor avea efecte benefice. O parte din acestea se vor resimţi în semestrul II din 2011, o altă parte la finele anului 2012", spun reprezentanţii Vrancart.

Acţionarii companiei au aprobat la sfârşitul anului trecut contractarea unor împrumuturi de 17,2 milioane de euro în vederea realizării unui program amplu de modernizare şi extindere a capacităţilor de producţie întins pe mai mulţi ani şi care se ridică la 22,9 mil. euro.

Vrancart este controlată de SIF Banat-Cri­şana (SIF1), care deţine 74,7% din acţiuni, un alt acţionar important fiind fondul străin Hyposwiss Danube Tiger, care deţine sub 5% din capital.