Guvernul a redus perioada în care poate fi adoptat un copil

Autor: Mediafax 09.03.2011

Guvernul a redus perioada de adopţie a unui copil, stabilind ca un copil cu părinţi necunoscuţi să poată fi adoptat la 30 zile după obţinerea certificatului de naştere, iar un copil aflat în îngrijirea statului să fie adoptabil după un an în care părinţii se arată dezinteresaţi de situaţia acestuia.

Decizia a fost luată în şedinţa de miercuri a Guvernului.

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Ioana Muntean, a declarat că Guvernul a decis, "la cererea primului-ministru", să menţină reglementările în vigoare privind adopţiile internaţionale, fiind astfel modificate doar procedurile legate de adopţiile interne.

Conform secretarului de stat din Oficiul Român pentru Adopţii (ORA), Bogdan Panait, în baza modificărilor decise de Guvern, un copil cu părinţi necunoscuţi va putea fi adoptat la 30 zile după obţinerea certificatului de naştere, iar un copil aflat în îngrijirea statului va fi considerat adoptabil după un interval de un an în care părinţii se arată dezinteresaţi de situaţia acestuia.
Va fi introdusă şi proba ADN în cazul persoanelor care recunosc un copil rezultat dintr-o relaţie extraconjugală, în vederea adopţiei.

Perioada de adopţie şi postadopţie va fi monitorizată de către autorităţi timp de doi ani.
Secretarul de stat ORA a arătat că prin aceste modificări se urmăreşte creşterea numărului de copii adoptabili.