Occidentul blochează petrolul libian

Autor: Radu Racu 08.03.2011
Marile companii petroliere şi băncile de pe Wall Street au oprit tranzacţiile cu ţiţeiul din Libia ca urmare a sancţiunilor internaţionale impuse statului african, decizie care ar putea duce cotaţiile petroliere la noi niveluri record scrie Wall Street Journal.

Banca americană Morgan Stanley, care cumpără petrol pentru clienţii săi, a oprit tranzacţiile, conform unei surse citate de publicaţie. Grupul petrolier Conoco Philips a anunţat că nu mai exportă niciun strop din cei 46.000 de barili pe care îi extrage zilnic din Libia.

Exxon Mobil
a anunţat că respectă, de asemenea, sancţiunile impuse Libiei, în timp ce o sursă apropiată BP a declarat că grupul britanic nu derulează noi tranzacţii comerciale cu Libia.
Blocarea tranzacţiilor cu petrol libian accentuează presiunea asupra cotaţiilor petroliere, care se situează în prezent la maximul ultimilor doi ani şi jumătate. În SUA, scumpirea petrolului s-a tradus în creşterea preţului la pompă cu 4,1%, la 3,52 dolari pe galon (aproximativ 3,8 litri).

Un rezervor plin a devenit un lux în toate colţurile lumii

În România, preţul benzinei creşte de mai multe ori pe săptămână, iar în Bulgaria preţurile combustibililor au ajuns la cele mai ridicate niveluri din istorie, de 2,35 - 2,4 leva (1,2 euro) în cazul benzinei.

Libia
exportă zilnic 1,6 milioane barili de petrol, însă după izbucnirea revoltelor cantitatea livrată a scăzut cu două treimi.
Americanii pun la punct detaliile strategiei pe baza căreia vor interveni în Libia
Italia, Franţa, China, Germania şi Spania sunt cei mai importanţi cumpărători de ţiţei libian, potrivit datelor Departamentului Energiei din SUA, iar o parte a rafinăriilor din aceste state vor trebui să găsească noi surse de aprovizionare, contribuind astfel la avansul cotaţiei pe piaţa internaţională, notează WSJ.

Creşterea cotaţiei petrolului până la 119 dolari pe baril a dus la creşterea preţurilor carburanţilor şi a pus în pericol redresarea economică. Impactul asupra preţurilor de consum ar putea determina Banca Centrală Europeană (BCE) să majoreze în aprilie dobânda de politică monetară.