Ministerul Economiei crede că nu sunt motive ca preţul gazelor să crească deşi importurile din Rusia sunt mai mari ca niciodată

Autor: Roxana Petrescu 02.03.2011

Ministerul Economiei, instituţie care nu are dreptul de a emite decizii privind preţul la gazele naturale, spune că nu există motive pentru ca preţul plătit de populaţie să crească în viitor, deşi datele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) arată că importurile din Rusia, de două ori mai scumpe faţă de producţia internă, au ajuns la circa 43% din consum în martie.

"Punctul de vedere al Ministerului Economiei este că în această perioadă, preţul gazelor naturale nu trebuie să crească. De asemenea, considerăm că nu există motive ca preţul gazelor naturale la populaţie să fie majorat în viitor. Singura instituţie abilitată în România să emită decizii cu privire la preţul gazelor naturale este ANRE", precizează reprezentanţii instituţiei.

Jucătorii din piaţa de profil, cum este cazul nemţilor de la E.ON, au avertizat încă de la începutul anului că nu mai există gaze româneşti în depozite, motiv pentru care importurile din Rusia vor ajunge la circa 40% din consum. Datele ANRE arată că în luna ianuarie importurile au fost de 37,6%, în februarie 41,5% iar în martie 42,90%, în depozitele de gaze fiind prezente mai multe gaze de import decât din producţia locală. Acest lucru a fost determinat de faptul că o mare parte din gazele interne au fost destinate alimentării industriei chimice.