O decizie a UE scumpeşte asigurările pentru femei

Autor: Catalina Apostoiu 01.03.2011

Companiilor de asigurări nu ar trebui să li se permită să facă discriminări pe baza genului atunci când calculează preţul poliţelor, potrivit unei decizii a înaltei curţi a Uniunii Europene, ce va avea probabil drept rezultat o majorare a preţului asigurărilor pentru femei, scrie Bloomberg.

Actualul sistem "împiedică realizarea obiectivului tratării în mod egal a bărbaţilor şi femeilor şi va trebui considerat invalid după expirarea unei perioade de tranziţie", a decis Curtea Europeană de Justiţie.

Deciziile curţii nu pot fi contestate. O lege existentă în UE, introdusă în 2004, permite ţărilor din regiune să facă o diferenţiere după sex în momentul calculării primelor de asigurare dacă datele indică faptul că "genul este un factor determinant în evaluarea riscului".

Noile reglementări ce introduc prime şi beneficii egale se vor aplica începând cu 21 decembrie 2012. Primele de asigurări auto pentru şoferiţe ar putea creşte cu până la 50% ca urmare a implementării acestora, potrivit KPMG. De asemenea, asigurătorii şi-ar putea modifica modul în care-şi comercializează poliţele şi în care-şi evaluează riscurile.

Michaela Koller, director general al federaţiei europene din domeniul asigurărilor şi reasigurărilor CEA, spune că decizia reprezintă o veste rea. "Şoferiţele plătesc mai puţin pe asigurare pentru că în cazul lor probabilitatea de a avea un accident este mai redusă şi prin urmare cererile de despăgubire sunt mai reduse în cazul femeilor decât al bărbaţilor. Pentru asigurările de viaţă, femeile plătesc în medie mai puţin pentru a reflecta speranţa mai mare de viaţă, în timp ce veniturile din pensii pentru bărbaţi sunt adesea mai ridicate pentru că în mod tipic aceştia îşi petrec mai puţini ani la pensie", se arată într-o declaraţie a Asociaţiei Asigurătorilor Britanici.