RCS&RDS lucrează la un receptor unic pentru televiziunea prin satelit şi cea terestră digitală

Autor: Adrian Seceleanu 01.03.2011

Compania românească RCS&RDS, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii TV din Europa Centrală şi de Est, lucrează la o nouă generaţie de set top box-uri (receptoare), care să permită atât recepţia serviciilor TV prin satelit cu plată ale companiei, cât şi a posturilor a căror recepţie este gratuită (transmise prin sistemul de televiziune digitală terestră), scrie publicaţia britanică Broadband TV News.

Receiverul este dezvoltat împreună cu companiile Hyundai şi Humax a spus Marcel Popa, directorul general al Digi Sat, subsidiara din Serbia a RCS&RDS.

Noul echipament ar urma să fie utilizat de RCS&RDS în Serbia, ţară care se pregăteşte să închidă emisiile terestre de televiziune analogică pe 4 aprilie 2012.

Echipamentul va include tehnologia DVB-S2 şi compresie MPEG-4 şi va permite introducerea graduală a unor servicii suplimentare precum HD sau video la cerere (PVR).

Receiverul va fi utilizat şi pe alte pieţe pe care este prezentă RCS&RDS.

Decizia în ceea ce priveşte platforma middleware care va fi utilizată de către compania va fi luată la nivel central, în Bucureşti, a adăugat Popa.

În România procesul de tranziţie la televiziunea digitală a fost blocat pe fondul neînţelegerilor dintre fostul ministru PD-L al comunicaţiilor, Gabriel Sandu, şi preşedintele Autorităţii de Reglementare în Comunicaţii, Cătălin Marinescu. Neînţelegerile au dus la blocarea pe ultima sută de metri a licitaţiei organizate pentru trecerea la televiziunea digitală, competiţie pentru care îşi exprimaseră interesul, printre altele, şi cele mai mari companii de profil din Franţa şi Austria.