Spania reduce limita de viteză pe autostrăzi pentru ca şoferii să facă economie de combustibil

Autor: Catalina Apostoiu 28.02.2011

Spania va reduce limita de viteză pe autostrăzi la 110 km/oră de la 120 km/oră pentru a diminua consumul de carburanţi în contextul creşterii preţurilor la ţiţei şi al temerilor privitoare la o criză a livrărilor pe fondul turbulenţelor din Libia şi din alte state arabe, scrie Financial Times.

Alfredo Perez Rubalcaba, viceprim-ministrul spaniol, a anunţat reducerea limitei de viteză, începând cu 7 martie, drept una din măsurile de scădere a consumului de carburanţi.

Iniţiativa spaniolă sugerează că majorarea preţurilor la petrol ar putea avea un impact direct asupra comportamentului consumatorilor dincolo de creşterea costurilor de trai.

Perez Rubalcaba a declarat că limita este temporară şi va avea legătură cu "situaţia de urgenţă" din Africa de Nord. Potrivit acestuia, modificarea va avea drept rezultat reducerea consumului de benzină cu aproximativ 15% şi a celui de motorină cu 11%, într-o ţară unde orice creştere de zece dolari a preţurilor la petrol generează costuri suplimentare de 6 miliarde de euro pe an.