Preţul petrolului a crescut luni la aproape 114 dolari/baril, din cauza protestelor din Oman

Autor: Radu Racu 28.02.2011

Preţul petrolului a crescut luni cu 1 dolar, aproape de 114 dolari pe baril, după ce extinderea tensiunilor din Orientul Mijlociu în Oman a alimentat îngrijorările legate de furnizările din regiune, scrie Reuters.

Cotaţia ţiţeiului Brent a urcat cu 1,15 dolari până la ora 7:08 GMT, la 113,29 dolari pe baril. Preţul petrolului WTI, de referinţă pe piaţa americană, a urcat totodată cu 1,39 dolari, la 99,27 dolari pe baril.

"Există o îngrijorare majoră privind epidemia de proteste din Orientul Mijociu, o regiune care furnizează o mare parte din petrolul lumii", spune Ben Westmore, trader pe materii prime la National Australia Bank.

Producţia de petrol din Oman nu a fost încă afectată de manifestaţiile violente de stradă, însă perspectivele sunt pesimiste după ce revolta din Libia împotriva regimului de la Tripoli a oprit circa trei sferturi din capacitatea acestei ţări, determinând Arabia Saudită să intervină prin creşterea semnificativă a livrărilor pentru a compensa deficienţele de ofertă.