Comitetul pentru stabilitate financiară: situaţia sectorului financiar a rămas stabilă

Autor: Razvan Voican 22.02.2011

Situaţia sectorului financiar din România a rămas stabilă în contextul provocărilor induse de consolidarea fiscală internă şi al persistenţei incertitudinilor pe pieţele externe, a concluzionat ieri Comitetul pentru stabilitate financiară, organism înfiinţat în 2007 de către Ministerul Finanţelor, BNR, CNVM, CSA şi Comisia de Supraveghere a Pensiilor pentru supravegherea coordonată a sistemului financiar.

Membrii Consiliului condus de guvernatorul Mugur Isărescu s-au reunit astăzi într-o şedinţă ordinară pentru a analiza evoluţiile recente din domeniul financiar.

Finanţele au fost reprezentate la şedinţă de Bogdan Drăgoi, secretar de stat, iar CNVM de comisarul Cătălina Sava. Din partea CSA a fost preşedintele Angela Toncescu, iar de la CSSPP a participat preşedintele Mircea Oancea.

Au fost discutate şi detaliile tehnice ale unui posibil regim european armonizat pentru prevenirea crizelor, redresarea şi soluţionarea situaţiei băncilor şi a anumitor societăţi de investiţii aflate în dificultate. De asemenea, a fost analizat modul de organizare şi funcţionare a actualelor mecanisme de gestionare a crizei financiare în zona euro, precum şi reperele înfiinţării mecanismului permanent de stabilitate financiară prevăzut să devină operaţional în anul 2013.