Diageo a plătit 2 mld. dolari pe rachiul turcesc

Autor: Livadariu Andreea 21.02.2011

Diageo, producătorul britanic de băuturi alcoolice ce deţine branduri precum whiskey-ul Johnnie Walker şi vodka Smirnoff, va cumpăra cu 2 mld. dolari (1,55 mld. euro) Mey Icki, una dintre cele mai mari companii de profil din Turcia, scrie Bloomberg.

Compania a fost vândută de către fondul de investiţii TPG, care a cumpărat-o în 2006 pentru 810 mil. dolari. Achiziţia ajută compania britanică să intre în posesia unei reţele vaste de distribuţie într-o ţară unde consumul privat este estimat să crească cu o rată dublă faţă de cea a economiei (estimată la 7-8% pentru 2010).

Mey Icki, cu o cifră de afaceri de peste 350 mil. euro pe an, controlează în Turcia 70% din piaţa de raki, băutură alcoolică pe bază de anason şi 65% din piaţa de vodcă, conform declaraţiilor directorului executiv Galip Yorgancioglu.

"Investiţia reprezintă continuarea strategiei noastre prin care dorim să extindem prezenţa Diageo pe pieţele emergente, precum China şi Vietnam, în cadrul cărora clasa de mijloc câştigă proporţii", a declarat Paul Walsh, directorul executiv al companiei. Diageo are o valoare de piaţă de 30 miliarde de lire sterline (35,8 mld. euro).

Diageo are în plan noi achiziţii în ţări cu creştere economică rapidă, fiind în negocieri pentru achiziţia unui pachet de acţiuni în cadrul grupului Sichuan Chengdu Quanxing care produce baiju, o băutură tradiţională în China.

Iniţial, fondul de investiţii TPG plănuia vânzarea unui pachet de 25% din acţiunile Mey Icki prin intermediul unei oferte publice iniţiale. TPG a achiziţionat în anul 2006 un pachet de acţiuni de 90% în cadrul companiei turceşti pentru 810 milioane de dolari (597,3 milioane de euro), de la un distribuitor local de băuturi care în anul 2003 a cumpărat Mey Icki de la stat pentru 292 de milioane de dolari (215,3 milioane de euro).