Mişcările de contestare continuă în Libia, Bahrain şi Yemen, în pofida măsurilor represive

Ziarul Financiar 18.02.2011

Mişcările de contestare populară împotriva regimurilor autoritare din Libia, Bahrain şi Yemen au continuat şi vineri, după confruntări între manifestanţi şi forţele de ordine soldate, în ultimele patru zile, cu cel puţin 30 de victime, relatează AFP citată de Mediafax.

Revoltele au izbucnit după ce manifestanţii tunisieni şi egipteni au reuşit să înlăture de la putere regimurile conduse de Zine El Abidine Ben Ali şi Hosni Mubarak, convingând restul lumii arabe că presiunea populară poate determina democratizarea regimurilor.

În Libia, unde colonelul Muammar Kadhafi se află la conducere de 42 de ani, violenţele izbucnite în mai multe oraşe s-au soldat cu moartea a cel puţin 24 de persoane, conform organizaţiei Human Rights Watch (HRW). Martori oculari, citaţi de HRW, au afirmat că zeci de persoane au fost rănite în urma intervenţiei forţelor de securitate împotriva manifestanţilor în oraşele Al-Baida, Benghazi, Zenten, Derna şi Ajdabiya.

În Bahrain, monarhia sunnită a recurs la armată pentru a face faţă manifestaţiilor din capitala Manama, unde demonstanţii cer liberalizarea sistemului politic, care exclude aproape complet majoritatea şiită. În Bahrain se află comandamentul Flotei a V-a americane, care are ca principală misiune asigurarea protecţiei rutelor petroliere din Golf.

În Yemen, cel puţin trei persoane au fost ucise şi alte 20 au fost rănite joi, la Aden, principalul oraş din sudul ţării, în urma unor confruntări violente între poliţie şi sute de manifestanţi ostili regimului.
Stat sărac, cu mai mult de 23 de milioane de locuitori, Yemenul este considerat de Statele Unite drept participant strategic la lupta împotriva grupurilor teroriste inspirate de al-Qaida. Începând de miercuri, cel puţin cinci persoane au fost ucise la Aden, unde au fost trimise unităţi ale armatei, iar manifestanţii cer demisia preşedintelui Ali Abdallah Saleh, aflat la putere de 32 de ani.

În Egipt, unde manifestaţiile populare de amploare au dus la înlăturarea de la putere a regimului condus de preşedintele Hosni Mubarak, mii de persoane au sărbătorit vineri victoria împotriva fostei guvernări. Armata, care nu a intervenit în timpul manifestaţiilor şi, ulterior, a preluat puterea după demisia lui Mubarak, a decis suspendarea Constituţiei şi dizolvarea Parlamentului, angajându-se însă să pregătească revenirea la o putere civilă.

În Algeria, opoziţia rămâne decisă să organizeze sâmbătă o manifestaţie amplă la Alger, în pofida promisiunilor făcute de premierul Ahmed Ouyahia privind ridicarea stării de urgenţă şi aplicarea unor măsuri în favoarea populaţiei.