Românii au plătit cu cardul cumpărături de 3,8 miliarde de euro

Autor: Ciprian Botea 17.02.2011

Românii au plătit cu cardul cumpărături în valoare de 16,2 miliarde lei (circa 3,8 mld. euro) anul trecut, cu 18% mai mult decât în 2009. De la bancomate au fost retrase în aceeaşi perioadă 89 miliarde lei (21 mld. euro), creşterea fiind însă de numai 3%, arată datele BNR.

"Se observă un fenomen de maturizare a clientelei. Acesta are la bază şi criza care a condus la un comportament mai cumpătat al clienţilor, în sensul că aceştia au amânat cheltuielile mari şi au rămas cu mai mulţi bani pentru cheltuieli mărunte", comentează Adrian Apolzan, preşedintele Asociaţiei de Plăţi Electronice din România (APERO).

Sumele retrase de la bancomat reprezintă în continuare peste 85% din volumele tranzacţionate pe carduri, în condiţiile în care plăţile la comercianţi au devenit o alternativă pentru clienţii băncilor abia în ultimii ani, pe măsură ce reţeaua de POS-uri s-a extins şi băncile au început să promoveze mai agresiv acest tip de tranzacţii.

Reţeaua de terminale POS instalate la comercianţi a crescut cu peste 30% în ultimii trei ani, ajungând la 106.000 de unităţi în decembrie 2010. În aceeaşi perioadă, numărul de bancomate a crescut cu 26%, la puţin peste 10.000 de terminale.

Numărul tranzacţiilor de retragere de numerar de la bancomate a rămas constant anul trecut, la circa 210 milioane de operaţiuni, în timp ce la POS-urile instalate la comercianţi au fost efectuate puţin peste 100 de milioane de tranzacţii, în creştere cu 20% faţă de 2009. BNR nu publică şi datele privind tranzacţiile efectuate cu cardurile pentru cumpărături pe internet, dar Apolzan spune că acesta a fost cel mai dinamic segment în 2010 şi a înregistrat o creştere cu 36% a valorii şi cu 80% a numărului de operaţiuni. Valoarea medie a unei achiziţii online este de 58 de euro, comparativ cu o medie de 28 de euro în cazul plăţilor la POS.

"Nu trebuie uitat nici faptul că în fiecare an sunt 200-300.000 de absolvenţi de diverse cicluri de învăţământ care ajung pe piaţa muncii şi aceasta în condiţiile în care tinerii sunt mult mai deschişi la instrumentele noi de plată", precizează şeful APERO.

Dacă în cazul tranzacţiilor efectuate în ţară retragerile de numerar de la bancomat reprezintă aproape 90% din totalul operaţiunilor, lucrurile se schimbă în cazul românilor care călătoresc în străinătate.

Astfel, anul trecut au fost făcute plăţi de 3,3 miliarde de lei la comercianţii din străinătate, în timp ce retragerile de numerar la bancomatele din afara ţării cu carduri emise în ţară au însumat 1,3 miliarde lei. Volumul plăţilor la comercianţii din străinătate a crescut cu 27%, în timp ce volumul retragerilor de numerar de la bancomatele din afara ţării a crescut cu 18%.

La sfârşitul anului trecut erau în circulaţie aproape 12,6 milioane de carduri, dintre care 10,5 milioane de carduri de debit şi 2,1 milioane de carduri de credit. Valoarea tranzacţiilor de plată cu cardurile de credit au însumat 13,7 miliarde de lei, în timp ce plăţile cu cardurile de credit s-au ridicat la 2,5 miliarde de lei.
ciprian.botea@zf.ro