O parte din unguri îşi mută banii în străinătate de frica guvernului

Autor: Catalina Apostoiu 17.02.2011
Ungurii au început să-şi transfere banii în afara ţării speriaţi de măsurile dure luate de premierul Viktor Orban, care a decis să readucă la stat majoritatea activelor fondurilor de pensii private, în valoare de 11 miliarde de euro, pentru acoperirea deficitului bugetar al ţării, scrie Bloomberg.

Bancherii din Ungaria, una dintre primele ţări foste comuniste din Europa care şi-au deschis industria serviciilor financiare către companiile străine, spun că oamenii sunt din ce în ce mai îngrijoraţi cu privire la acţiunile guvernului, care erodează încrederea pieţei şi a mediului de afaceri chiar într-o perioadă în care Ungaria are nevoie de susţinere.

Măsuri radicale

De când a preluat puterea în luna mai, Viktor Orban, premierul de dreapta, a impus cea mai ridicată suprataxă din Europa asupra băncilor şi a readus sub controlul statului mare parte din activele fondurilor de pensii private ca parte a promisiunii de a nu lua noi măsuri de austeritate care să afecteze populaţia.

Deşi există puţine dovezi că o redirecţionare a economiilor în afara ţării ar putea afecta băncile ungare, există semne peste graniţe, în Austria, că banii se îndreaptă către Vest.

În oraşul austriac Andau, filiala locală a Raiffeisen Bank are doi angajaţi care vorbesc maghiară pentru a ajuta clienţii. Deşi unii dintre aceştia sunt clienţi cu vechime, care lucrează în Austria, mulţi fac parte dintr-un nou val de clienţi.

În cazul Bank Gutmann, specializată pe private banking, numărul clienţilor maghiari a crescut anul trecut, a declarat Zoltan Baki, membru al boardului Gutmann Hungary Investment Consulting din Budapesta.

"Oamenii mă întreabă cum ar trebui să procedeze cu banii pe care-i au", a declarat Lajos Bokros, ministru ungar de finanţe în perioada 1995-1996.

"Un număr foarte mare îşi pun economiile în bănci slovace, în timp ce băncile austriece acceptă acum chiar şi depozite în forinţi. Acesta este impactul politicilor guvernului ungar."

Nu este clar câţi unguri şi-au transferat economiile în afara ţării îngrijoraţi fiind de legea din domeniul pensiilor, care a forţat aproape 3 milioane de cetăţeni să se întoarcă la sistemul de stat.

Au retras bani din bănci

Ungurii au retras din bănci o sumă netă de 261 de miliarde de forinţi (960 mil. euro) anul trecut, comparativ cu depozite nete de 357 de miliarde de forinţi (1,32 mld. euro) în 2009, conform datelor băncii centrale. În 2009, economia a scăzut cu 6,3%, iar rata şomajului a urcat la un nivel record de 11,8% în luna aprilie a anului trecut.

"Avem clienţi care şi-au transferat economiile peste hotare", a declarat Janos Docs, director al CIB Bank. Divizia din Budapesta a băncii italiene Intesa SanPaolo administrează economii de 200 mld. forinţi (740 mil. euro). "Este fără îndoială un fenomen actual şi priveşte activele deja acumulate, nu numai economiile viitoare", a declarat Docs. Infuziile de capital ale gospodăriilor ungare în fondurile de investiţii locale s-au situat aproape la nivelul zero în trimestrul patru, conform asociaţiei managerilor de fonduri Bamosz.

Dobânzi mai mici în afară

Cei care fac economii îşi duc banii peste graniţe, deşi ratele dobânzii la depozitele în forinţi sunt mai mari decât în Austria, Slovacia şi Elveţia, potrivit lui Andor Daroczi, fund manager în cadrul MKB Bank.

"Anumiţi clienţi nu mai ştiu cât de sigure sunt economiile lor în Ungaria", a declarat Balazs Holics, director adjunct al diviziei de private banking a Raiffeisen Hungary. "Nu putem vorbi de un exod masiv al clienţilor, însă există cu siguranţă o creştere a cazurilor în care oamenii sunt interesaţi de transferul activelor peste hotare."

Ungaria modifică controversata lege media

Guvernul ungar a acceptat să modifice noua lege din domeniul media în urma criticilor dure formulate de Uniunea Europeană, conform cărora legea restricţionează în mod inacceptabil libertatea de expresie, potrivit The Wall Street Journal. Acordul ar putea pune capăt disputelor care au aruncat o umbră asupra preluării de către Ungaria a preşedinţiei rotative a UE la începutul anului. Guvernul îşi schimbă poziţia după săptămâni de proteste vehemente din partea oficialilor ungari. Zoltan Kovacs, secretar de stat în cadrul ministerului ungar al administraţiei publice şi justiţiei, a declarat că amendamentele propuse vor fi înaintate parlamentului în două săptămâni. Amendamentele includ ajustări ale prevederilor privitoare la redactările "echilibrate", o scutire de la amenzi pentru organizaţiile media cu sediul în străinătate şi o relaxare a cerinţelor legate de înregistrare pentru unele canale. Kovacs a minimizat importanţa modificărilor, spunând că acestea clarifică doar intenţia iniţială a legislatorilor.