Cum rambursează Petromidia datorii de 1,3 mld. € când a raportat pierderi în ultimii cinci ani

Autor: Adrian Cojocar 16.02.2011

Rompetrol Rafinare (RRC), principala companie a grupului Rompetrol, avea la 31 decembrie 2010 datorii totale care se cifrau la 5,5 mld. lei (1,3 mld. euro) şi toate erau datorii pe termen scurt, adică cu scadenţă de până într-un an de zile.

Astfel, Rompetrol Rafinare trebuie să-şi achite în 2010 datoriile ajunse la scadenţă sau să reînnoiască acorduri de credit în valoare de 1,3 mld. euro. Cea mai mare parte a datoriilor Petromidia sunt către acţionarul majoritar, respectiv kazahii de la KazMunaiGaz, către care a adunat în doar trei ani datorii de 3,3 mld. lei (771 mil. euro).

Numai anul trecut kazahii au îndatorat Rompetrol Rafinare cu credite intra-group de 195 mil. euro doar ca să ţină compania în viaţă, în condiţiile în care Petromidia a raportat o pierdere record de 669,7 mil. lei (circa 159 mil. euro).

Din această pierdere, o contribuţie importantă au avut-o tocmai dobânzile plătite de compania românească către KazMunaiGaz, respectiv 124,3 mil. lei (29 mil. euro), sumă de trei ori mai mare decât cea din 2009.

Dobânzile mai mari plătite către kazahi acţionează ca un transfer de profit de la Rompetrol către acţionarul majoritar, în condiţiile în care pe măsură ce firma se îndatorează compania plăteşte dobânzi tot mai mari numai pentru a face faţă dobânzilor la creditele contractate, spun analiştii.

Investiţiile kazahilor în activele corporale ale Petromidia s-au ridicat în 2010 la circa 295 mil. lei (70 mil. euro), însă datoriile firmei au crescut în acelaşi an cu 1,45 mld. lei (340 mil. euro), astfel că firma a trebuit să-şi majoreze datoriile anul trecut cu 270 mil. euro numai pentru capital de lucru şi activitatea curentă.

Deşi pierderile din activitatea de bază s-au mai atenuat, ajungând anul trecut la 156 mil. lei, cifră la jumătate faţă de anul 2009, compania a înregistrat pierderi semnificative din activitatea financiară, care s-au majorat de aproape patru ori, până la 513,7 mil. lei (122 mil. euro).

Rezultatul negativ din activitatea financiară a fost determinat în principal de categoria "alte cheltuieli financiare", care sunt de obicei reprezentate de diferenţele nefavorabile de curs şi care s-au majorat în 2010 cu circa 637 milioane de lei (151,3 milioane de euro), adică la nivelul pierderii înregistrate de Rompetrol Rafinare anul trecut.

Preţurile mai mari la petrol şi produse petroliere au făcut ca afacerile Petromidia să urce anul trecut cu 13%, până la 7,1 mld. lei (1,68 mld. euro), iar în ultimele trei luni din 2010 s-au diminuat cu 13%, la 1,58 mld. lei, şi pe fondul închiderii temporare a rafinăriei pentru revizie tehnică.

Chiar dacă marjele brute de rafinare au crescut în trimestrul al patrulea din 2010 de 2,8 ori, până la 83 de dolari/tonă, acest lucru nu a fost de ajuns pentru ca Rompetrol Rafinare să treacă pe profit din activitatea de bază.

"În acest domeniu este nevoie de investiţii importante tot timpul pentru a îmbunătăţi rezultatele operaţionale. Pierderile nu sunt o surpriză pentru că nu s-a atins din punctul de vedere tehnic un nivel de performanţă. Uitaţi-vă şi la Lukoil sau divizia de rafinare a Petrom care sunt de asemenea pe pierdere", spune Andrei Rădulescu, analist la firma de brokeraj Target Capital.

Analiştii estimează că Petromidia mai poate funcţiona circa un an de zile înainte ca valoarea contabilă (capitalurile proprii - n. red.) a companiei să devină negativă, moment la care se va pune problema închiderii activităţii.

Valoarea capitalurilor proprii ale Petromidia s-a înjumătăţit anul trecut, de la 1,1 mld. lei în 2009 la 581 mil. lei la finele anului precedent. "Probabil că încă un an de zile mai poate să meargă cu pierderile acestea. Când capitalurile proprii vor deveni negative, acţionarii vor decide dacă închid firma sau dacă aduc bani în companie să suplimenteze capitalurile. În cazul Rompetrol nu cred că se va decide închiderea pentru că au o reprezentare foarte puternică pe piaţa internă", spune Rădulescu.

Acţiunile Rompetrol Rafinare au fost ieri suspendate de la tranzacţionare, iar ultima tranzacţie s-a derulat luni la un preţ de 0,0564 lei/unitate, nivel la care valoarea de piaţă a companiei este de 280 mil. euro.