GM, Chrysler: de la faliment la bonusuri record de până la 50% din salariu

Autor: Radu Racu 11.02.2011

Constructorii americani de automobile General Motors (GM) şi Chrysler, care au reuşit să revină pe creştere anul trecut după ce în 2009 au fost salvate de la faliment prin intervenţia statului, vor acorda bonusuri angajaţilor de până la 50% din salariu, conform agenţiei Bloomberg, care citează surse apropiate companiilor.


GM va acorda celor 26.000 de angajaţi prime de până la 50% din salariu, însă la nivel managerial valoarea bonusurilor nu va depăşi 20% din salariul anual, conform surselor.

Chrysler are 10.700 de angajaţi pentru care va acorda prime medii de 10.000 de dolari, bani care ar putea fi livraţi chiar vineri. Cel de-al treilea gigant auto din SUA - Ford, singura companie care a reuşit să iasă din criză pe propriile picioare - va acorda prime de circa 10% din salarii, conform Bloomberg.

General Motors este cel mai mare producător auto american, cu 8,4 milioane de maşini vândute în 2010, în creştere cu 12% faţă de anul precedent. Compania este lider în SUA dar ocupă poziţia a doua în lume, după Toyota.