Stiri pe scurt din Eveniment

Autor: Mediafax 10.02.2011

Lucrările la autostrada Cernavodă-Constanţa, blocate

Lucrările la autostrada Cernavodă-Constanţa şi centura Constanţa sunt în conservare şi vor fi reluate în funcţie de condiţiile meteo, iar dintre cele 67 de situri arheologice aflate pe traseu doar 25 au fost descărcate, în condiţiile în care în luna iunie sectoarele ar trebui deschise circulaţiei. Proiectul a fost împărţit în trei loturi - Cernavodă-Medgidia (20 kilometri), Medgidia-Constanţa (aproximativ 32 de kilometri) şi varianta de ocolire Constanţa la profil de autostradă (21,8 kilometri). Directorul general al CNADNR, Liviu Costache, a declarat la finele lunii ianuarie că în vara acestui an se va putea circula pe autostrada Cernavodă-Constanţa, deşi tronsonul de drum nu va fi complet finalizat până la debutul sezonului estival.

Ajutor de stat excepţional pentru fermieri de 30 mil. euro

Comisia Europeană (CE) a autorizat o schemă de ajutor, cu un buget de 120 milioane lei (aproximativ 30 milioane euro), pentru sprijinirea fermierilor români care au dificultăţi în accesarea creditelor din cauza crizei economice. Ajutoarele vor fi acordate sub formă de credite subvenţionate. Schema constituie o aplicare a Cadrului temporar pentru accesul întreprinderilor la finanţare în perioada de criză, adoptat de Comisie în decembrie 2010, a anunţat joi CE. "Schema este limitată în timp, ajutoarele fiind acordate numai pentru contracte de credit semnate până la 31 decembrie 2011 şi acoperă dobânzile plătite până la 31 decembrie 2013", se arată într-un comunicat al CE. Comisia precizează că autorităţile române au demonstrat că schema este necesară, proporţională şi oportună pentru a remedia o perturbare gravă a economiei.

Pază strictă la licitaţiile de 6 mld. Lei pentru autostrăzi

Licitaţiile pentru construcţia a patru tronsoane de autostradă, organizate în perioada 15 februarie-15 aprilie, se vor desfăşura la sediul CESTRIN, clădirea urmând să fie păzită şi monitorizată video, iar accesul persoanelor implicate în proceduri se va face doar în baza unui act de identitate. Măsura a fost dispusă ieri, printr-un ordin, de ministrul transporturilor Anca Boagiu (foto). Ordinul prevede ca licitaţiile pentru proiectarea şi execuţia sectoarelor de autostradă Nădlac-Arad (993,6 milioane lei, fără TVA), Lugoj-Deva (1,11 miliarde lei, fără TVA), Orăştie-Sibiu (2,93 miliarde de lei, fără TVA) şi Timişoara-Lugoj (878,44 milioane lei, fără TVA) se vor desfăşura la sediul Centrului de Studii Tehnice Rutiere şi Informatică (CESTRIN). Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România va fi însărcinată cu paza sediului şi va efectua toate demersurile pentru a asigurara prezenţa observatorilor Unităţii pentru Coordonarea şi Verificarea Achiziţiilor Publice în cadrul procedurilor de licitaţie. Astfel, acccesul persoanelor în clădirea CESTRIN va fi permisă doar pe la intrarea principală, în baza actelor de identitate sau legitimaţiilor de membru în comisiile de evaluare a ofertelor depuse, de expert cooptat, de observator desemnat în cadrul procedurilor, precum şi de angajat al CESTRIN.

Paul-Vass: O creştere a preţului la alimente nu este justificată

O creştere a preţului la alimente în acest an, în România, nu este justificată, mai ales în condiţiile în care producţia agricolă a fost foarte bună anul trecut, consideră Andreea Paul-Vass, consilier al primului-ministru. "Din punctul meu de vedere, ca macroeconomist, în România o creştere a preţului la alimente nu se justifică sub nicio formă. Am avut o producţie agricolă foarte bună în 2010", a spus Paul-Vass la un seminar pe teme fiscale. Consilierul primului-ministru nu a dorit să facă niciun comentariu referitor la impactul pe care l-ar putea avea în România o criză a alimentelor în Asia. "Este foarte greu să fac comentarii fără o analiză la bază. Dinamica preţului este decisă de către piaţă. Noi urmărim şi estimăm care este tendinţa pieţelor", a mai spus Paul-Vass.

8 milioane de la stat pentru consolidarea blocurilor cu risc seismic

Guvernul a aprobat miercuri un programul de acţiuni pentru 2011 pentru consolidarea clădirilor de locuit multietajate, încadrate în clasa I de risc seismic şi care prezintă pericol public, finanţat cu suma de 8 milioane de lei din bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT). În anexa proiectului sunt incluse 11 clădiri cu lucrări de consolidare în curs de execuţie la 1 ianuarie (opt unităţi din Bucureşti, una din Roman şi două din Tulcea), zece clădiri la care urmează să se organizeze contractarea execuţiei lucrărilor (opt unităţi din Bucureşti, una din Sfântu Gheorghe şi una din Hârşova) şi patru clădiri cu proiecte de consolidare în curs de elaborare la 1 ianuarie (trei din Bucureşti şi una din Târgu-Mureş).

Chiriile la apartamente au scăzut cu 20%

Chiriile la apartamente solicitate de proprietari în Bucureşti au coborât în ianuarie cu 10-20% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, scăderea cea mai mare fiind consemnată la locuinţele cu patru camere, potrivit datelor AnunturiParticulari.ro. Chiria medie solicitată iniţial de proprietari pentru garsoniere a ajuns la 235 euro în ianuarie, în scădere cu aproape 10% faţă de prima lună a anului trecut şi cu 35% faţă de perioada analizată din 2009. Pentru apartamentele de două camere ofertate în luna ianuarie, preţul mediu de închiriere a fost de 326 euro, cu 12% mai mic faţă de prima lună din 2010 şi cu 37% mai mic comparativ cu intervalul similar din 2009.