Acţionarii BVB şi Sibex vor decide la finele lunii aprilie dacă cele două burse fuzionează

Autor: Andrei Chirileasa 10.02.2011

Consiliul de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a convocat Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor (AGEA) pe 29 aprilie, pe ordinea de zi aflându-se fuziunea BVB cu Bursa din Sibiu (Sibex).

Potrivit anunţului publicat, acţionarii trebuie să se pronunţe dacă vor sau nu o fuziune prin absorbţie, în care BVB va absorbi Sibex.

Şi conducerea Sibex a convocat o AGEA tot pe 29 aprilie, cu aceeaşi ordine de zi.

BVB are o capitalizare de 76,2 mil. euro, iar printre cei mai puternici acţionari se numără Erste şi SIF Moldova, cu câte 5% din capital, şi Franklin Templeton, cu circa 2%. Firmele de brokeraj deţin în continuare pachete semnificative, deşi au mai vândut din deţineri în ultimele 8 luni, după listarea acţiunilor pe Bursă. BVB a avut anul trecut afaceri de 3 mil. euro şi un profit net de 1,3 mil. euro.

De cealaltă parte, Sibex are o capitalizare de 11,37 mil. euro şi este controlată de un grup de firme de brokeraj din care fac parte HTI Valori Mobiliare şi Broker Cluj, printre acţionarii semnificativi numărându-se şi SIF Transilvania, SIF Muntenia şi SIF Moldova. În primele nouă luni ale anului trecut, Bursa din Sibiu a avut afaceri de 305.000 de euro şi un profit net de 48.000 de euro.