Rusia a reluat exporturile de caviar în Europa

Autor: Negoita Anca Maria 10.02.2011

Rusia a reînceput exporturile de caviar în Uniunea Europeană după nouă ani de pauză. Rusia a decis să permită exporturile de până la 150 de kg caviar negru de la peşte de crescătorie ca "volum simbolic", a declarat Alexander Savelyev, purtătorul de cuvânt Federal Fisheries Agency.

"Scopul este să spargem gheaţa care s-a format în ultimii nouă ani", a zis Savelyev. Pentru că sturionul a fost pe cale de dispariţie, Rusia a interzis exportul de caviar în anul 2002. Cu toate acestea, pentru că au fost încurajate exporturile ilegale către Europa prin Turcia şi Caucaz, europenii nu vor simţi o diferenţă prea mare pe piaţă. "Ei sunt obişnuiţi să vadă în supermarketuri caviar din Rusia. Pentru ei nu a dispărut niciodată şi puţini sunt cei care ştiu că era importat ilegal", spune Savelyev.

Acesta prevede o creştere a volumul de caviar exportat în viitorul apropiat. Mai multe crescătorii de peşte ss-au dezvoltat deja în regiunile Kaluga, Rostov, Astrakhan şi Novosibirsk. "Ne aşteptăm la o producţie de 200 de tone de caviar pe an pentru o piaţă de 350 de tone", a declarat acesta pentru AFP.