Americanii au făcut primul test al unui avion fără pilot. Avionul a decolat şi aterizat fără intervenţie umană - GALERIE FOTO

Autor: Adrian Voicu 09.02.2011

Într-un moment în care chinezii se laudă cu primul lor avion invizibil - la peste 30 de ani de la apariţia F-117 Nighthawk -, americanii au desfăşurat primul zbor autonom al unui avion (decolare şi aterizare) fără intervenţie umană.

Cu numele X-47B Unmanned Combat Air System Demostrantion (UCAS-D), avionul dezvoltat de americanii de la Northrop Grumman a reuşit vineri, fără intervenţie umană, să decoleze şi să aterizeze după parcurgerea mai multor ture în jurul aeroportului.

Acest zbor, care a ţinut 29 de minute, reprezintă un moment foarte important pentru programul de dezvoltare al companiei americane.

NASA prezintă avioanele viitorului. Cum vor arăta aparatele care ar trebui să se afle pe cer din 2025 - GALERIE FOTO

Primul zbor al avionului fără coadă "reprezintă o compilaţia a numeroase teste ce şi-au propus să confirme capacitatea apartului, robusteţea şi încrederea pe care software-ul o oferă permiţându-i avionului să opereze ca un sistem autonom, având posibilitatea de a decola şi ateriza pe un portavion", a declarat pentru Gizmag Jaime Engdhal managerul de program.

Decolând de pe baza militara Edwards din California, X-47B s-a ridicat la o înălţime de 1.500 de metri, întorcându-se singur pe pistă după 29 de minute. Avionul va fi pregătit pentru noi teste în vederea decolării şi aterizării de pe portavioane începând cu 2013.

Vedeţi aici o GALERIE FOTO cu avionul autonom X-47B