Astăzi intră în vigoare legea educaţiei naţionale. Vezi aici principalele modificări ale legii care afectează 4,6 milioane de elevi, profesori şi studenţi

Autor: Adelina Mihai 09.02.2011

Legea educaţiei naţionale, unul dintre cele mai controversate acte normative adoptate anul trecut de Parlament, a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că 275.000 de profesori, 1,2 milioane de studenţi şi 3,2 milioane de elevi, adică întreg sistemul educaţional din România, vor trebui să se acomodeze cu noile prevederi.

Legile învăţământului au fost modificate de peste 100 de ori în ultimii 20 de ani, iar unele voci spun că tocmai schimbările legislative dese au contribuit la scăderea performanţei elevilor români, pe motiv că fiecare din cei 10-12 miniştri pe care i-a avut ministerul învăţământului a venit cu propriile reforme.

Pe de altă parte, cei care au participat la elaborarea legii educaţiei spun că schimbările vor contribui la creşterea performanţei elevilor, şi, implicit, la o poziţionare mai bună în clasamentele internaţionale, pe când alte voci spun că există puncte vulnerabile în lege, care nu stimulează performanţa. Rezultatele din 2009 ale evaluării internaţionale PISA arată că elevii români se află pe ultimele locuri în topuri, ocupând poziţia 49 din 65 de ţări participante la domeniul citire/lectură,, fiind sub media ţărilor membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) şi la disciplinele matematică şi ştiinţe.

Proiectul legislativ a stârnit ample dispute politice, după ce Mircea Geoană, preşedintele Senatului, împreună cu alţi 108 deputaţi ai PSD, PC şi PNL au făcut o sesizare la Curtea Constituţională, care în final a decis că legea educaţiei este în acord cu prevederile legii fundamentale. De asemenea, legea a fost puternic contestată şi de sindicatele din învăţământ, care susţin că aplicarea acesteia ar putea conduce la câteva mii de concedieri în sistem.

De altfel, opoziţia a ameninţat că va schimba legea imediat ce va ajunge la putere.

Iată principalele modificări aduse legii învăţământului, considerată a fi cea mai bună din ultimii 20 de ani şi care ar putea genera o performanţă mai mare a elevilor români: