Azi aveţi prima întâlnire cu “Directorul de Resurse Umane”/ de Ziarul de Duminică

Ziarul Financiar 03.02.2011

Artmark deţine 70% din piaţa tranzacţiilor de artă din România

Casa de Licitaţii Artmark a înregistrat la sfârşitul anului 2010 vânzări în valoare totală de 5,5 milioane de euro. Cifra reprezintă 68% din volumul total al vânzărilor de anul trecut pe piaţa românească de artă.

Evoluţia Artmark, companie care s-a lansat în urmă cu doi ani, a fost rezultatul numeroaselor recorduri atinse la licitaţiile organizate în 2010. Printre altele, Artmark a tranzacţionat cea mai scumpă lucrare vândută vreodată pe piaţa de artă din România - "Păstoriţa", semnată Nicolae Grigorescu (foto 1) şi adjudecată pentru 175.000 de euro.

Din seria premierelor Artmark au mai făcut parte organizarea primului duplex naţional între două săli de licitaţie de artă situate în oraşe diferite, depăşirea a peste 100 de recorduri de autor stabilite în cadrul celor 12 licitaţii organizate în 2010 şi prima licitaţie din România cu vânzări de peste 1,2 milioane euro.

"Misiunea Directorului de Resurse Umane"

Din 4 februarie, pe marile ecrane din România rulează coproducţia româno-israeliană "Misiunea Directorului de Resurse Umane" (foto 2), cea mai recentă peliculă a multipremiatului regizor israelian Eran Riklis.

Filmată în toamna lui 2009 în Israel şi România, pelicula este o tragicomedie bazată pe un bestseller din 2004 scris de Abraham B. Yehoshua. Filmul descrie călătoria unui om ce lasă în urmă un Ierusalim dominat de teroare şi violenţă şi ajunge într-un colţ îndepărtat din Europa de Est, pentru a reda demnitatea unei femei pe care nu a cunoscut-o niciodată.

Distribuţia filmului include o importantă echipă românească: Irina Petrescu, Papil Panduru, Bogdan Stanoevici, cărora li se adaugă actriţa israeliană de origine română Rozina Cambos.

"Misiunea Directorului de Resurse Umane" a obţinut - în cadrul Galei de Decernare a Premiilor Industriei de Film Israeliene Ophir Awards, desfăşurată pe 21 septembrie 2010 - cinci trofee, pentru Cel mai bun film, Cea mai bună regie, Cel mai bun scenariu, Cea mai bună actriţă într-un rol secundar (Rosina Cambos) şi Cea mai bună coloană sonoră.

În palmaresul filmului se află şi Premiul Publicului, obţinut în cadrul celei de-a 63-a ediţii a Festivalului de Film de la Locarno (Elveţia).

Începe Stagiunea de Jazz

Orchestrele si Corurile Radio si Radio Romania Cultural organizeaza, in perioada februarie - iunie 2011, Stagiunea de Jazz. Aceasta cuprinde o serie de cinci recitaluri lunare cu tematica diferita sustinute de membri ai Big Band-ului Radio si studenti ai Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti. Recitalurile vor fi inregistrate si difuzate de Radio Romania Cultural si prezentate de Maria Balabas.

Stagiunea de Jazz debuteaza miercuri, 9 februarie 2011, ora 19.00, la Teatrul ACT, cu un program dedicat unuia dintre cei mai populari compozitori de jazz - George Gershwin. Ana Cristina Leonte (voce), Cristian Soleanu (saxofoane), Ciprian Pop (chitara), George Natsis (pian), Michael Acker (contrabas) si Vlad Popescu (baterie) sunt cei care vor recrea "Gershwin's Beautiful World".

Din program: "Fascinating rhythm", "Someone to watch over me", "The man I love", "Summertime", "They can't take that away from me".

Programul urmatoarele recitaluri din Stagiunea de Jazz:

- 9 martie - "...years after Petrucciani"

- 13 aprilie - "O scurta istorie a chitarei"

- 11 mai - "Footprints/Music of Wayne Shorter"

- 8 iunie - "Muzica in Romania inainte de 1950"

Pretul unui bilet este de 30 lei. Pentru informatii: 0723 103 103; info@teatrulact.ro.

România la Festivalul de Film de la Berlin 2011

Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc va fi prezentă pentru a patra oară consecutiv cu un stand românesc în Berlinale Film Market (foto 3), organizat în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin (10-20 februarie 2011).

În acest context, va fi reeditată cea de-a cincea ediţie a catalogului Romanian Films, o broşură detaliată care cuprinde toate producţiile româneşti de lung metraj şi documentar ce au avut premiera în ultimii 3 ani sau care urmează a fi lansate în prima parte a anului 2011.

APFR continuă astfel campania de promovare şi susţinere a industriei de film româneşti, demarată cu mai mulţi ani în urmă şi susţinută de o serie de evenimente cinematografice, printre care se numără Festivalul Internaţional de Film Transilvania, Gala Premiilor Gopo, Noaptea albă a Filmului Românesc.

Pe lângă standul de prezentare, cinematografia românească va fi reprezentată la cea de-a 61-a ediţie a Berlinalei de două filme de scurt-metraj prezente în competiţia Berlinale Shorts 2011: 15 Iulie (R. Cristi Iftime) şi Apele tac (R. Anca Miruna Lăzărescu).

15 Iulie spune povestea a doi tineri care decid să petreaca un weekend la Braşov. Fata îşi convinge prietenul să treacă şi pe la bunica ei, unde îşi descoperă tatăl într-o ipostază mai puţin obişnuită. În rolurile principale se regăsesc actorii Adrian Titieni şi Lorena-Andrada Zăbrauţanu.

În Apele tac, a cărei acţiune se petrece în România anului 1986, Gregor şi Vali vor să fugă din ţară, trecând Dunărea înot, spre partea sârbă. Pentru a fi sigur de reuşita fugii, Gregor are o singură condiţie: Vali trebuie să îşi lase soţia în urmă. Filmul este o co-producţie Filmallee (Germania) Strada Film şi îi are în rolurile principale pe Toma Cuzin, Andi Vasluianu şi Patricia Moga.

APFR va organiza şi în acest an mult aşteptata petrecere românească -unul dintre cele mai apreciate evenimente de acest tip din cadrul Berlinalei - la care vor fi invitaţi producători, distribuitori, reprezentanţi ai fondurilor de finanţare directori de festivaluri, presă de specialitate etc. Aceştia vor avea posibilitatea să întâlnească regizorii, producătorii şi distribuitorii români prezenţi la Berlin, să fie informaţi despre noutăţile cinematografiei româneşti şi, nu în ultimul rând, să se bucure de un concert susţinut de DJ DuBase.

Standul românesc de la Berlin este organizat în colaborare cu Centrul Naţional al Cinematografiei şi Institutul Cultural Român de la Berlin.

TIFF Silent Cinema @ The Ark, Bucureşti

Organizatorii celui mai important eveniment cinematografic din România, Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) au pregătit o surpriză de proporţii publicului cinefil din Bucureşti în perioada 30 ianuarie - 3 aprilie: cinemateca TIFF Silent Cinema @ The Ark (foto 4).

În fiecare duminică seară, de la ora 20.00, la The Ark, bucureştenii se vor putea bucura de o experienţă unică: vizionarea unui film de la TIFF sau recomandat de TIFF într-un loc neconvenţional, intim, familiar, confortabil, în care fiecare spectator va primi şi folosi pe durata proiecţiilor o pereche de căşti wireless cu ajutorul cărora îşi va putea crea un spaţiu propriu de ascultare şi receptare a mesajului încorporat în produsul cinematografic.

Din selecţia filmelor ce vor fi prezentate la The Ark fac parte producţii de renume în circuitul festivalier: Whisky (Uruguay, 2004): Premiul FIPRESCI al secţiunii Un Certain Regard, Cannes, 13-Negru (Franţa, 2005): Trofeul Luigi de Laurentiis şi Premiul C.I.C.A.E. - Géla Baluani, Veneţia, Katalin Varga (România-Ungaria-Marea Britanie, 2009): Ursul de Argint pentru contribuţie artistică deosebită, Berlin, filmenominalizate la Premiile Academiei Europene de Film: Noi Albinosul (Irlanda, 2003): la categoria Cel mai bun actor, Tomas Lemarquis, Dragoste de-o vară (SUA, 2004): nominalizat la 4 categorii: cel mai bun film, cel mai bun regizor, cea mai bună actriţă, cel mai bun director de imagine, şi chiar filme nominalizate la Oscar: Persepolis (Franţa, 2007): la categoria cel mai bun film de animaţie şi Venus (SUA, 2006): la categoria cel mai bun actor în rol principal, Peter O'Toole.

Ca urmare a succesului înregistrat de Cinemateca TIFF la Cluj-Napoca în toamna anului trecut, Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) doreşte să aducă festivalul mai aproape de cinefilii din întreaga ţară, prin cât mai multe seri de cinema marca TIFF, conceptualizate diferit în fiecare locaţie.

TIFF Silent Cinema este un concept nou pentru cinefilii fideli festivalului, care se vor putea bucura individual într-un spaţiu comun, de 10 filme foarte diferite, selecţia fiind un mix între genurile dramă, comedie, thriller, animaţie, documentar, care să acopere o paletă cât mai largă de gusturi şi să aducă cinematografia de artă în atenţia unui public din ce în ce mai numeros.

Deschiderea cinematecii TIFF Silent Cinema @ The Ark va avea loc duminică, 30 ianuarie, cu proiecţia filmului latino-american Whisky, în regia lui Juan Pablo Rebella şi Pablo Stoll, o dramă impresionantă, multi-premiată.

Pentru mai multe informaţii despre programul săptămânal al cinematecii TIFF Silent Cinema @ The Ark puteti pagina de facebook http://www.facebook.com/cinematecatiff

Intrarea la proiecţii se va face pe bază de bilet, cu valoare de 10 lei, ce va putea fi achiziţionat direct de la locaţie: The Ark: Str. Uranus 150, sector 5, Bucureşti (vis-a-vis de piaţa de flori George Coşbuc, fosta Calea Rahovei 196 A).

Încep înscrierile pentru Animation Worksheep

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est organizează workshopul Animation Worksheep (foto 5), o premieră în peisajul educaţional românesc.

Destinat tinerilor animatori români cu diferite niveluri de experienţă - fiind eligibili pentru înscriere atât realizatorii cu mai multă experienţă, cât şi începătorii care dovedesc aptitudini de grafică / desen şi stăpânesc noţiuni elementare de animaţie - Animation Worksheep va oferi câteva oportunităţi unice în ţara noastră, iar cursanţii şi publicul larg vor putea urmări rezultatele atelierului pe marele ecran, în cadrul celei de-a şasea ediţii a Anim'est, care va avea loc în perioada 7-16 octombrie 2011 la Bucureşti.

15 cursanţi cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani vor participa la prima ediţie a Animation Worksheep - un curs teoretic şi practic de animaţie 2D şi 3D, desfăşurat la Pensiunea Mistral Spa (5 stele) din Şimon-Bran timp de două săptămâni, în perioada 4-17 aprilie 2011, la finalul căruia fiecare participant va avea în portofoliu un nou scurtmetraj de animaţie şi o experienţă consistentă de lucru în filmul de animaţie, având la dispoziţie software şi hardware de ultimă generaţie, precum şi traineri cu reputaţie. Participanţii vor fi împărţiţi pe trei grupe, fiecare coordonată de câte un trainer, care îi va ghida pe aceştia şi le va oferi tot sprijinul necesar pentru realizarea unui scurtmetraj de animaţie, va lucra alături de ei pe teme şi exerciţii pregătitoare şi va realiza o evaluare zilnică. În timpul liber, participanţii vor avea acces la toate facilităţile pensiunii (de la piscină la mese de ping pong, biliard, sală de fitness sau saună).

Trei dintre animatorii români "pe val", cu o experienţă bogată în film, producţii de publicitate, şi jocuri video, vor coordona Animation Worksheep, vor preda cursurile teoretice şi vor superviza îndeaproape partea practică a atelierului.

Dragoş Ştefan, specializat în efecte vizuale, animaţie, grafică pentru producţii cinematografice şi publicitare, este unul dintre fondatorii studioului bucureştean DSG. Cariera sa de animator include colaborări numeroase cu două dintre cele mai prestigioase studiouri de film de animaţie din Europa: companiile britanice Framestore şi The Mill. Mai multe referinţe din munca lui Dragoş se găsesc pe site-ul său oficial, www.dragosstefan.ro.

Înscrierile la Animation Worksheep au loc în perioada 26 ianuarie - 27 februarie 2011, iar cei care doresc să participe sunt rugaţi să trimită prin e-mail, pe adresa workshop@estenest.ro, menţionând în subiectul e-mailului ANIMATION WORKSHEEP:

  1. Câte un CV cu informaţii relevante şi date de contact complete;

  2. O scrisoare de intenţie care să cuprindă o autoevaluare a aptitudinilor şi o prezentare a aspiraţiilor în ceea ce priveşte participarea la Animation Worksheep;

  3. O adresă FTP sau un link de unde pot fi descărcate materiale relevante realizate de candidat: animaţie sau artwork de grafică / design. Ca o alternativ[, aceste materiale pot fi trimise şi prin poştă, la adresa de mai jos;

  4. Opţional, candidaţii pot trimite şi un sinopsis, o idee sau un scenariu de scurtmetraj de animaţie (2 minute).

Dacă există materiale care nu pot fi trimise în format electronic, DVD-uri şi / sau schiţele pot fi expediate şi prin poştă, pe adresa Str. Gen. Berthelot, nr. 98, sector 1, Bucureşti, menţionând pe plic ANIMATION WORKSHEEP şi datele de contact complete ale expeditorului.

Asociaţia Estenest va anunţa numele participanţilor selecţionaţi pentru Animation Worksheep până pe data de 7 martie, inclusiv. Taxa de participare pentru cursanţi este de 800 RON, iar studenţii beneficiază de o taxă redusă la 500 RON, care includ cazare, masă, training, precum şi folosirea resurselor hardware / software ale Workshopului - pe toată perioada acestuia. Nu se percepe taxă pentru înscrierea la preselecţie.