Flamenco al doilea se întoarce/ de Oltea Şerban-Pârâu

Ziarul Financiar 03.02.2011

Anul trecut pe vremea asta, constatam cu surprindere că în diverse colţuri ale Capitalei erau organizate, sub egida Ambasadei Spaniei în România şi a Institutului Cervantes, felurite spectacole muzicale, de dans sau cinematografice sub titlul "Festivalul Flamenco Clasic şi Noile Genuri".

Succesul primei încercări a generat reeditarea acestuia între 4 februarie şi 8 martie 2011, sub forma unui eveniment dedicat tradiţiei şi actualităţii artei flamenco, ce se petrece în mai multe spaţii culturale bucureştene. Poate că mai puţini ştiu că flamenco a fost declarat, alături de Cant de la Sibila din Mallorca şi castellets catalane, parte a Patrimoniului Imaterial al Umanităţii. Este şi acesta un motiv pentru care entuziaştii organizatori s-au gândit să ne ofere şi în 2011 o lună de muzică, dans şi film flamenco, la ArCuB - Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti, Ateneul Român, Sala Radio şi Cinema "Elvira Popescu", gazdele acestui festival.
Ce putem vedea în această a doua ediţie? În primul rând două tablao de flamenco. Primul propune figuri clasice şi tinere talente: cantaor-ul Jesús Chozas, chitaristul Rafael Andújar, bailaor-ul Juan Manuel Carrillo şi bailaora Ana Alonso, care vor prezenta colajul "Flamenco en estado puro". Cel de-al doilea spectacol, intitulat "Cursul de flamenco", este susţinut de grupul Soniquete, format din adolescenţi din Jerez de origine gitano. Înainte de a deveni o trupă, cei de la Soniquete au creat o asociaţie cu scopuri educative, de promovare a flamenco-ului în cadrul propriei comunităţi.
Trei dintre cei mai buni muzicieni spanioli vor veni de asemenea la Bucureşti: chitaristul José María Gallardo del Rey, pianista Rosa Torres Pardo şi Ara Malikian (armean naturalizat spaniol) acesta din urmă, acompaniat de José Luis Montón, un geniu al chitarei flamenco. Programul festivalului cuprinde şi o serie de filme, de ficţiune şi documentare, sub titlul "Flamenco en el cine/ Flamenco în film" (4-8 martie, Cinema Elvira Popescu, Institutul Francez), producţii care transpun pe marele ecran arta flamenco.
Programul evenimentelor:
Flamenco en estado puro / Flamenco în stare pură
Tablao flamenco cu Rafael Andujar, Ana Alonso, Juanma Carillo, Jesús Chozas
4, 5, 6 februarie, ora 19.30 / Sala ArCuB. Rezervări online la adresa rezervari@arcub.ro.
Recital de chitară: "Noua muzică spaniolă" cu José María Gallardo del Rey - chitară şi Roberto Vozmediano - percuţie, 9 februarie, ora 19.00/ Ateneul Român. Biletele se găsesc la Casa de Bilete a Ateneului.
Recital de chitară: "Iberia", solist José María Gallardo del Rey - chitară
10 februarie, ora 19.00 / Sala Radio. Biletele se găsesc la Casa de Bilete a Radiodifuziunii şi prin reteaua www.eventim.ro.
"Suita Spaniolă" - recitalul pianistei Rosa Torres Pardo, 16 februarie, ora 19.00 / Ateneul Român, Biletele se găsesc la Casa de Bilete a Ateneului
Duo de vioară şi chitară - flamenco fusion cu Ara Malikian şi José Luis Montón
21, 22 februarie, ora 19.00 / Sala Radio. Biletele se găsesc la Casa de Bilete a Radiodifuziunii şi prin reteaua www.eventim.ro.
Asignatura Flamenca / Cursul de Flamenco
Concert de pop-flamenco cu grupul Soniquete de Jerez
26, 27 februarie, ora 19.30 / Sala ArCuB. Rezervări online la adresa rezervari@arcub.ro).
OLTEA ŞERBAN-PARAU (n. 12 martie 1969) este muzicolog şi critic muzical, actualmente redactorul-şef al postului public Radio România Cultural, după ce a condus timp de 7 ani postul particular Radio Romantic. Semnează în continuare rubrici săptămânale în Ziarul de Duminică şi Adevărul literar. Activitatea ei publicistică cuprinde peste 2.000 de articole apărute în presa scrisă, majoritatea pe teme muzicale, sute de emisiuni şi programe de radio şi numeroase emisiuni şi apariţii TV. Este semnatara traducerii şi a articolelor privind compozitorii români pentru Larousse - Dicţionar de mari muzicieni, şi responsabilă cu secţiunea muzicală a Dicţionarului enciclopedic. Este membră a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. A fost distinsă cu mai multe premii, printre care Premiul pentru Originalitatea Profilului Radiofonic al Consiliului Naţional al Audiovizualului în 2002 şi Premiul pentru Publicistică al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România în 2006.