Comisioanele de analiză fixe ieftinesc doar creditele clienţilor cu istoric bun

Autor: Ciprian Botea 02.02.2011

Cele mai multe bănci au aliniat comisioanele de analiză la prevederile legii privind creditele pentru populaţie, care le obligă să-şi taxeze clienţii cu o sumă fixă şi nu cu un procent din suma împrumutată, aşa cum făceau anterior.

Comisioanele s-au redus şi la jumătate faţă de sumele încasate anterior, dar în cele mai multe cazuri băncile au preferat să compenseze această scădere prin majorarea corespunzătoare a marjelor de dobândă, astfel că doar clienţii fideli şi cei care cumpără un produs promoţional beneficiază de credite mai ieftine.

OTP Bank a eliminat din ofertă comisionul de analiză a dosarului şi a majorat cu până la 1,3 puncte procentuale dobânda la împrumuturile de consum şi cu 0,5 puncte la cele ipotecare. Astfel la un credit imobiliar în lei dobânda anuală efectivă a crescut cu 0,25 puncte procentuale, la 11,7%, în timp ce la euro a rămas constantă, la 8,15%. În schimb, clienţii care îşi primesc salariul într-un cont deschis la bancă plătesc o dobândă efectivă de 6,85% la euro, în scădere cu trei sferturi de punct procentual faţă de nivelul afişat anterior.

Şi la Raiffeisen schimbarea structurii de cost a lăsat loc pentru ieftinirea creditelor, dar doar pentru creditele promoţionale. Banca a majorat dobânda nominală la creditele de consum în euro de la 7,25% la 12,25% pe an după eliminarea comisionului de analiză, dar costul efectiv a scăzut cu mai mult de 2,5 puncte procentuale, la 13% pe an, deoarece banca desfăşoară o promoţie şi a eliminat până la sfârşitul lui martie şi comisionul lunar de administrare.

UniCredit Ţiriac a stabilit la 300 de euro comisionul de analiză a dosarului la creditele imobiliare, astfel că pentru un credit de 40.000 de euro (valoarea medie pentru acest tip de împrumuturi) banca încasează de trei ori mai puţin decât anterior, când clienţii erau taxaţi cu 2,3% din suma împrumutată. UniCredit a urcat însă marja de dobândă cu 0,2 puncte procentuale, asfel încât costul efectiv al unui împrumut în euro a crescut uşor, la 7,44%.

Grecii de la Banca Românească au introdus un comision de analiză fix de 500 de euro sau 2.200 de lei la creditele imobiliare, astfel că dobânda efectivă a crescut de la 10,15% la 10,45% la lei şi a scăzt uşor, până la 7,58% la euro.

Şi BCR, cea mai mare bacă locală după active, a introdus temporar comisionul de analiză în marja de dobândă pentru a păstra costul efectiv la acelaşi nivel.