Şefi de bănci din întreaga lume cer statelor din zona euro să acţioneze mai agresiv în lupta cu criza

Autor: Mediafax 31.01.2011

Şefii unor bănci importante din întreaga lume fac presiuni asupra statelor din zona euro pentru a le determina să acţioneze mai agresiv pentru rezolvarea problemei datoriilor, potrivit Wall Street Journal.

Un grup de 40 de şefi ai unor bănci mari din SUA, Europa şi Asia s-a reuit joi în staţiunea montană elveţiană Davos pentru a discuta despre probleme globale şi referitoare la zona euro. Punctul de vedere comun al unora dintre bancheri este că guvernele europene ar trebui să abordeze mai agresiv problema crizei datoriilor suverane.

Mai poate creşte economia europeană într-un mediu unde cuvântul de ordine este austeritate?

"Întrebarea este cum poţi preveni ca turbulenţele din zona euro să devină cronice", a afirmat unul dintre directorii generali participanţi la întrunire.

El a adăugat că grupul bancherilor consideră că problema datoriilor s-a agravat, trecând de faza acută.

Grupul recomandă, printre altele, un nou program masiv prin care se pot achiziţiona obligaţiuni guvernamentale emise de statele cu dificultăţi financiare. Un astfel de fond ar putea fi dotat cu resurse de până la 200 de miliarde de euro. Citiţi mai mult despre măsurile anticriză din zona euro pe www.mediafax.ro