Alexandru Vişan şi Dragoş Stan, proprietarii furnizorului de soluţii IT Docentris, îşi mută acţiunile către un holding din Cipru

Autor: Adrian Seceleanu 28.01.2011

Alexandru Vişan şi Dragoş Stan, proprietarii furnizorului de soluţii IT Docentris - parte a grupului de companii Scop, şi-au transferat acţiunile la companie către o entitate de tip holding din Cipru, potrivit unei decizii publicate de firmă în Monitorul oficial. Cei doi oameni de afaceri deţin în mod egal compania, care a avut în 2009 39 angajaţi şi un profit net de 0,67 mil. euro la un rulaj de 4,4 mil. euro, potrivit datelor de la Ministerul finanţelor. Docentris, divizia de vânzări directe a distribuitorului IT&C Scop, s-a separat de grup în 2007. Soluţiile oferite de Docentris acoperă întregul lanţ al procesării documentelor dintr-o companie: printare, copiere, scanare, arhivare electronică şi managementul documentelor.

Alexandru Vişan şi-a transferat acţiunile către compania cipriotă Mokito management Limited iar Dragoş Stan către compania cipriotă Conkerer Holding Limited. "Asociaţii actuali au decis să transfere către entităţi nerezidente de tip holding toate participaţiile deţinute de aceştia în societate în vederea unei gestionări optime", potrivit datelor publicate în Monitorul Oficial. De înregistrarea acestor modificări intervenite în structrura societăţii se ocupă casa de avocatură Popovici Niţu & Asociaţii. AGA a avut loc pe 3 noiembrie 2010 dar deciziile au fost publicate în această lună în Monitorul Oficial.

Alexandru Vişan, Dragoş Stan şi Ion Colţan, trei antreprenori care au pus bazele unora dintre cele mai mari companii locale IT în anii '90, printre care Net Consulting, MB Distribution şi Scop Computers, au realizat în ultimele luni ale anului trecut mai multe tranzacţii cu acţiunile pe care le deţin la diferite companii IT.

Astfel, la Ubiq Service, cei trei şi-au transferat de asemenea acţiunile către firme din Cipru. Vişan şi Stan au transferat titlurile către companiile Mokito, respectiv Conkerer, în timp ce Colţan le-a transferat către firma cipriotă Prestex Investments limited.

Cea mai importantă dintre mutările făcute de cei trei a fost vânzarea de către Vişan şi Stan a pachetului majoritar de acţiuni de la Scop Computers către cel mai mare distribuitor din Polonia, ABC Data - tranzacţie finalizată în decembrie. Tranzacţia a avut o valoare de 5 milioane de euro, iar cele două părţi au agreat că partea poloneză va deveni în câţiva ani singurul proprietar, astfel că fondatorii români Alexandru Vişan şi Dragoş Stan ar mai putea încasa alţi bani, respectiv până la 1,675 milioane euro, în funcţie de profitul net obţinut de Scop în 2010. Şi Net Consulting a fost vândută unei companii poloneze, Asseco, în anul 2007.

Tot anul trecut Ion Colţan şi Dragoş Stan au ieşit din acţionariatul integratorului Net Works, o companie cu un business de 360.000 de euro în anul 2009.

Astfel, Dragoş Stan şi Ion Colţan au cesionat 17%, respectiv 16% din acţiuni către Florin Mashek, ieşind astfel din companie. Acţionarii au decis şi efectuarea unei majorări de capital, în sumă de 1.000 de lei. După cesiune şi majorarea capitalului social structura acţionariatului este: Florin Mashek - 26%, Nicolae Liviu Manolescu - 25%, Dan Ştefăniţă Matei - 22%, Alexandru Vişan - 17%, Henorel Grasu - 5% şi Constantin Ene - 5%. Operaţiunile au fost decise în cadrul unei adunări a acţionarilor care a avut loc pe 15 decembrie, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.

Net Works a avut în 2009 un număr mediu de 13 angajaţi şi a avut un profit brut de 12.000 de euro potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Compania oferă servicii de reţelistică, precum instalarea şi proiectarea de reţele, sau realizarea de proiecte de date & voce.