"Scumpirea alimentelor poate dărâma regimuri politice"

Autor: Gabriel Razi 27.01.2011

Creşterea preţurilor la alimente poate duce la căderea anumitor regimuri politice, aşa cum s-a întâmplat deja în Tunisia, spune Nouriel Roubini, economistul care a prevăzut criza economică, scrie Bloomberg.

"Inflaţia mare din ţările emergente duce la reducerea veniturilor disponibile ale populaţiei şi astfel se poate ajunge la proteste de stradă care pot dărâma guverne", spune Roubini, profesor de economie al Universităţii din New York.

Ţările emergente sunt nevoite să ia măsuri disperate din cauza creşterii preţurilor la alimente

Populaţia din mai multe ţări din Orientul Mijlociu, printre care Egipt, Yemen şi Algeria, nemulţumită de creşterea preţurilor şi de situaţia economică, a recurs la violenţe de stradă îndreptate împotriva regimurilor politice autoritare, după ce au preluat exemplul tunisienilor care au reuşit să îl înlăture de la putere pe preşedintele Zine El Abidine Ali.

Preţurile alimentelor au crescut anul trecut cu 25%, iar preţul porumbului şi cel al grâului s-a dublat în ultimele şapte luni, în timp ce preţul zahărului a crescut cu mai mult de 150%.

În Egipt protestele continuă cu toate că forţele de ordine au răspuns violent încercând să alunge protestatarii cu gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene. Egiptenii spun că vor continua demonstraţiile în speranţa că vor putea pune capăt regimului de peste 30 de ani al lui Hosni Mubarak. Tot mai mulţi analişti consideră că indiferent dacă Mubarak va fi sau nu înlăturat, acestuia îi va fi aproape imposibil să îl impună pe fiul său ca viitor preşedinte, mai ales că Mohamed ElBaradei, câştigător al Premiului Nobel şi unul dintre posibilii candidaţi la preşedinţia Egiptului, se întoarce în ţară.

Proteste de stradă se extind în tot nordul Africii şi în Orientul Mijlociu, mii de oameni ieşind şi pe străzile capitalei Yemenului, Sanaa, în încercarea de a-l înlătura de la conducerea ţării pe Ali Abdullah Saleh, care este la putere de peste 30 de ani.

Cu toate că fostul preşedinte tunisian Zine Al-Abidine Ben Ali a fost înlăturat, acesta refugiindu-se în Arabia Saudită, noile autorităţi de la Tunis fac eforturi pentru a-l aduce în faţa justiţiei pentru a răspunde acuzaţiilor de expropiere ilegală de proprietăţi şi transferuri ilegale de bani în străinătate.