CA Immo are active de 360 mil. euro după achiziţia Europolis

Autor: Cristi Moga 25.01.2011

Tranzacţia prin care fondul austriac de investiţii CA Immo a cumpărat fostul "rival" austriac Europolis a fost finalizată la începutul acestui an, formând pe piaţa locală unul dintre cei mai mari proprietari de active imobiliare, valoarea portofoliului deţinut de noua entitate ridicându-se la circa 360 de milioane de euro, potrivit CA Immo.

În urma fuziunii, care va deveni efectivă pe piaţa locală de la 1 aprilie, operaţiunile din România vor fi supervizate de către subsidiara CA Immo Real Estate Management, care va fi condusă de fostul şef al Europolis România - Marian Roman - în timp ce Florin Popescu, va coordona în continuare procesul de property management şi închiriere a spaţiilor, atribuţii pe care le avea la CA Immo încă dinaintea fuziunii.

"Prin fuziunea dintre Europolis şi CA Immo comasăm experienţele pentru a deveni un jucător şi mai important pe piaţa din România în viitor", spune Marian Roman, head of CA Immo România.

În ceea ce priveşte valoarea portofoliului imobiliar, CA Immo intră ca urmare a fuziunii în top 5 la nivel local, alături de austriecii de la Immofinanz şi oamenii de afaceri locali Iulian Dascălu, proprietarul reţelei de centre comerciale Iulius Mall, sau Gabriel Popoviciu, cel care controlează proiectul imobiliar din Băneasa.

Portofoliul imobiliar al CA Immo cuprinde cinci clădiri de birouri în Bucureşti (Opera Center I şi II, Europe House, Riverplace şi Bucharest Business Park), un parc logistic pe autostrada Bucureşti-Piteşti, un proiect comercial în Sibiu şi mai multe loturi de teren pentru dezvoltări ulterioare.

În ceea ce priveşte portofoliul de birouri, CA Immo este al treilea jucător din Bucureşti, după Immofinanz şi omul de afaceri Liviu Tudor, proprietarul parcurilor de afaceri Novo Park şi West Gate.

Europolis şi CA Immo au fost printre primii investitori instituţionali străini care au intrat pe piaţa locală în perioada 2003-2005 şi au început să facă achiziţii de zeci de milioane de euro.

Ca urmare a fuziunii dintre cele două companii, valoarea cumulată a activelor la nivel european a ajuns la 5 miliarde de euro, din care proprietăţi de circa 2 miliarde de euro sunt situate în Europa de Est şi de Sud-Est.

CA Immo este o companie listată la bursa de la Viena, având printre acţionari Bank Austria, cu o participaţie de 10%, în timp ce Europolis făcea parte din grupul bancar Volksbank, care a mandatat anul trecut banca de investiţii Lazard să găsească un cumpărător pentru fondul de investiţii.