Ce investiţii au fondurile lui Mobius la Bursă

Autor: Roxana Pricop 23.01.2011

Cele cinci SIF-uri alături de Bursa de Valori Bucureşti (BVB) sunt principalele plasamente pe piaţa locală ale fondurilor de investiţii gestionate de administratorul Fondului Proprietatea.

Fondurile Frontier Markets şi Emerging Markets Smaller Companies, cu active nete cumulate de peste 1,5 miliarde de dolari şi administrate de Templeton Asset Management, deţin cele mai mari investiţii pe piaţa locală de capital, în valoare de circa 9,5 milioane de dolari la finele anului trecut. Un alt fond de investiţii din portofoliul Templeton a vândut acţiunile deţinute la BRD în ultimul trimestru al anului trecut, arată rapoartele trimestriale emise de administrator.

Mark Mobius, şeful Franklin Templeton, ar putea crea un fond de hedging

Templeton Asset Management este divizia de investiţii pe pieţe emergente a grupului american Franklin Templeton şi este condusă de Mark Mobius, unul dintre profesioniştii care se implică în administrarea Fondului Proprietatea. Compania administrează active totale de 34 miliarde de dolari de la peste 30 de fonduri de investiţi, ţinta fiind pieţele emergente din Asia.

Piaţa locală de capital a intrat pe radarul fondurilor de investiţii administrate de Templeton de mai mulţi ani însă din cauza lichidităţii scăzute a Bursei, fondurile au plasamente relativ modeste pe piaţa locală, orientându-se spre acţiunile companiilor cel mai frecvent tranzacţionate.

Potrivit rapoartelor, în trimestrul al patrulea fondurile Frontier Markets şi Emerging Markets Smaller Companies şi-au conservat participaţia la principalul operator bursier de pe piaţa locală de capital, deţinând împreună 1,7% din capitalul BVB. Pe de altă parte, fondul Frontier Markets a mai cumpărat acţiuni la cele cinci SIF-uri, unde a ajuns să controleze câte 0,8% din capital.