Coface: Bancherii caută soluţii să ţină clienţii în viaţă şi vând mai puţine credite neperformante

Autor: Claudia Medrega 20.01.2011

Creditarea va reveni pe o uşoară creştere în acest an, iar portofoliile de împrumuturi neperformante vândute de bănci vor continua să scadă, instituţiile de credit urmând să încerce restructurarea acestora, consideră Cristian Ionescu, country manager pentru România, Bulgaria şi Slovacia al Coface.

"După criză bancherii au fost agresivi, speriaţi. Acum încearcă să caute soluţii să restructureze creditele neperformante, să ţină clienţii vii. Anul trecut portofoliile de creanţe scoase la vânzare au scăzut cu 50%", a spus Ionescu.

La finele lunii noiembrie 2010 creditele neperformante totalizau 34 mld. lei, reprezentând circa 16,7% din totalul împrumuturilor. Bancherii se aşteaptă ca vârful creditelor neperformante să fie atins cel mai devreme la jumătatea anului.

Şi experţii FMI estimează continuarea ascensiunii creditelor neperformante în prima jumătate a anului din cauza slabei activităţi economice.

Creşterea restanţelor a accelerat la sfârşitul lui 2008, soldul acestora urcând constant în ultimii doi ani din cauza presiunilor de curs, dar şi a creşterii şomajului şi scăderii veniturilor populaţiei şi companiilor.

În ceea ce priveşte companiile, agenţia de rating Coface se aşteaptă la o îmbunătăţire treptată a situaţiei, anticipând cifre de afaceri şi profitabilitate în uşoară creştere, în condiţiile în care costurile au fost deja reduse.

"Neplăţile sunt la un nivel satisfăcător.Vârful a fost atins în 2009, dar şi anul trecut au existat pusee de creştere. Companiile s-au readaptat la mediul economic", a spus Ionescu.

Faţă de 2009, anul trecut numărul cazurilor notificate cu întârzieri la plată a scăzut cu 60%, iar valoarea cumulată a acestora s-a redus cu 75%, conform datelor Coface, care derulează activităţi pe segmentele asigurărilor de credite comerciale, factoring, ratinguri, recuperări de creanţe şi rapoarte de credit. Volumul daunalităţii s-a redus în 2010 până la 55%, de la nivelul record din 2009, de peste 150%.

Coface anticipează totuşi continuarea creşterii numărului firmelor care vor intra în insolvenţă, în condiţiile în care nu există încă un mediu economic stimulativ, urmând să existe şi unele falimente "răsunătoare", în domenii cum ar fi distribuţia de medicamente. În primele nouă luni ale anului 2010 s-au înregistrat 15.442 de insolvenţe, domeniile construcţiilor, comerţului şi transporturilor fiind cele mai afectate, potrivit datelor Coface.

Coface a menţinut, în ianuarie, ratingul de ţară al României la nivelul "B" şi estimează că economia românească va avea o creştere timidă, de 1,5%, exportul şi creşterea producţiei industriale urmând să rămână în continuare principalele motoare.

"Creşterea economică de 1,5% din 2011 o vom avea doar dacă nu ne creăm singuri probleme, mai ales din punct de vedere politic".

Valoarea PIB pe cap de locuitor ar urma să ajungă la nivelul din 2008 abia în 2013-2014.