Mesajul unui CEO la final de mandat: România s-a schimbat mult. Este ţara în care merită să investeşti

Autor: Ioana David 20.01.2011

"Mămăliga din Orientul Mijlociu", aşa şi-a intitulat Shachar Shaine, fostul şef al Tuborg România, discursul rostit miercuri seară în atmosfera luxoasă a restaurantului Loft din Capitală, deţinut de un alt om de afaceri apropiat de industria băuturilor, Pepe Berciu.

Shaine, 42 de ani, şi-a luat la revedere de la colaboratori, dar şi de la concurenţă într-un cadru relaxat şi a punctat categoric că "România este ţara în care merită să trăieşti şi să investeşti".

Managerul care în ultimii şase ani s-a aflat la cârma United Romanian Breweries Bereprod (URBB), îmbuteliatorul Tuborg şi Carlsberg, spune că a decis să rămână în România, deşi a avut propuneri din partea acţionarilor pentru care a lucrat să preia afaceri similare în alte ţări. "Rămân să dezvolt afaceri aici", a spus Shaine fără să ofere mai multe detalii. El se numără printre cei mai longevivi manageri din industria berii, lucrând în aceeaşi companie în ultimii 11 ani. Pe lângă mandatul de preşedinte, Shaine a ocupat timp de trei ani poziţia de marketing vice-president al URBB şi apoi încă doi ani pe cea de marketing & sales vice-president.

De origine israeliană, Shaine a declarat în mai multe rânduri că este "îndrăgostit de România", iar acum şase luni a primit chiar cetăţenie română.

Ultima seară la Tuborg

Peste 100 de persoane au fost prezente la evenimentul de miercuri seară în care Shaine i-a predat ştafeta unui alt executiv israelian - Hezy Ovadia. Printre oaspeţii fostului CEO al Tuborg s-au numărat Mariana Gheorghe, preşedintele Consiliului Investitorilor Străini (CIS) şi şeful celei mai mari companii din România, OMV Petrom, Mihai Ghyka, şeful Bergenbier, unul dintre rivalii Tuborg, Jan Derck van Karnebeek, managerul general al Heineken România, Constantin Bratu, directorul general al Asociaţii Berarii României, Pepe Berciu, Marius Caluian, director general al MEMRB, Cătălin Ignat, fost director de marketing al companiei URBB, Mugurel Rădulescu, public affairs & communications manager România & Republica Moldova al Coca-Cola Hellenic România, dar şi vedete din showbiz şi oameni din presă.

Degajat, Shaine s-a urcat pe scena amenajată într-o parte a sălii şi a anunţat încă de la început că va vorbi atât în română, cât şi în engleză. Deşi ar putea să pară mai puţin inspirat, prin titlul pe care l-a dat discursului, Shaine a dorit să evidenţieze legătura puternică pe care o are cu România şi faptul că nu doreşte să plece. "România este ţara în care merită să trăieşti şi să investeşti", a fost concluzia lui Shaine la final de mandat.

Bilanţul

Vine dintr-un oraş mic din Israel, însă legăturile cu România sunt mai vechi după ce părinţii săi, unul născut la Bucureşti, altul la Cluj, au plecat din ţară, împreună cu întreaga familia, în 1963. Decizia de a se întoarce, în 1999, pentru o poziţie în cadrul United Romanian Breweries Bereprod (URBB), producătorul berilor Tuborg şi Carlsberg, i-a nedumerit familia. "Cum vrei să te întorci în ţara din care noi am încercat să scăpăm?", a fost o întrebare a bunicului. După mai bine de zece ani în România, răspunsul lui Shaine este cât se poate de clar: "Pentru că ţara s-a schimbat".

Fostul şef al Tuborg a reuşit să-şi facă discursul extrem de savuros, mai ales după ce a citat câteva versuri din "Deşteaptă-te române" şi a explicat faptul că sarmalele şi salata de vinete cu ceapă erau preferate în familia sa, în timp ce în Israel, mama lui se uită întotdeauna la PRO TV şi nu la posturile de acolo.

La două zile de la sosirea în ţară, pe 9 august 1999, a avut parte de eclipsa totală de soare. "Aşa am crezut că se întâmplă tot timpul în România", a spus amuzat Shaine. El a punctat şi câteva dintre coordonatele mandatului său. În 1999, compania avea o cifră de afaceri de 10 mil. dolari, acum este de peste 100 mil. euro, atunci avea o marcă în portofoliu, acum mult mai multe. Cu toate acestea, mandatul său va rămâne legat de faptul că firma a intrat pe noi segmente de piaţă, ca de exemplu sucurile şi apa minerală, ceea ce a permis creşterea vânzărilor.

Încrederea pe care o are în potenţialul de dezvoltare al României au făcut-o pe Mariana Gheorghe să exclame: "Ţie chiar îţi place România!".

De la 1 ianuarie, noul preşedinte al URBB este Hezy Ovadia, care a fost în ultimii şase ani CEO al producătorului de ape minerale Neviot, o companie listată la bursa din Tel Aviv, cu afaceri de 68 mil. euro în 2009, membră a grupului CBC (Central Botlling Company). CBC este partenerul companiei Carlsberg în Israel şi România. Ovadia şi-a propus anul acesta majorarea cu 10% a volumului de vânzări.

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, acţionarul unic al URBB este International Breweries, înregistrată în Olanda, însă, conform oficialilor companiei, firma este deţinută în proporţie de 24% de grupul danez Carlsberg, iar restul de 76% de mai multe grupuri din Israel şi România. Printre acţionarii din România se numără şi omul de afaceri Octav Cobzăreanu.

Ce lasă Shachar Shaine la final de mandat

Volumul vânzărilor URBB a crescut cu 7% în 2010; cifra de afaceri s-a majorat cu 3% comparativ cu nivelul de aproximativ 100 mil. euro din 2009;
Cota de piaţă s-a situat la peste 10% pe bere;
A intrat pe segmentul apelor minerale, care au generat 5% din volumul total al băuturilor vândute; URBB are şi exporturi.

Care sunt planurile lui Hezy Ovadia:

Creştere cu 10% a volumului total de vânzări;
Investiţii de 4 mil. euro în fabrica de la Bilbor, în sistemul de distribuţie, dar şi în alte proiecte;
Susţinerea brandului Bilbor, "un copil care trebuie să meargă singur".