Tănăsescu: Anunţul că deficitul pe 2010 a fost de 6,6% din PIB are caracter provizoriu

Autor: Voican Razvan 20.01.2011

Anunţul că bugetul general consolidat s-a încheiat în 2010 cu un deficit de 6,6 % din PIB are caracter provizoriu, afirmă Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI. Guvernul şi Ministerul Finanţelor au anunţat de mai bine de două săptămâni un deficit de 6,58% din PIB pentru anul trecut, anunţul constituind o surpriză pozitivă pentru analişti şi pieţe în condiţiile în care ţinta stabilită împreună cu FMI era de 6,8% din PIB.

"La sfârşitul lunii ianuarie vom putea şti exact cum s-a închis balanţa financiară a ţării", spune însă Tănăsescu, indicând că nu este sigur că ar fi rămas o "rezervă" care să fi permis achitarea unui volum mai mare de arierate.

Totuşi, el remarcă faptul că, potrivit datelor preliminare, veniturile la nivelul anului 2010 au fost mai mari cu circa 1 miliard de lei faţă de programul aprobat, iar cheltuielile la nivelul colectivităţilor locale au fost mai mici decât cele programate.

Este însă vorba în special despre cheltuieli pentru investiţii care au fost tăiate.

"În aceste condiţii există posibilitatea ca deficitul fiscal înregistrat la finele anului 2010 să fie inferior ţintei iniţiale", a declarat Tănăsescu pentru ZF.