Romstrade va construi podul din zona Mihai Bravu – Splaiul Unirii pentru 23 de milioane de euro

Autor: Andreea Neferu 19.01.2011

Romstrade, firmă controlată de omul de afaceri Nelu Iordache şi cel mai mare constructor român, va construi pasajul suprateran din zona Mihai Bravu-Splaiul Unirii, după ce a câştigat unul dintre cele mai importante contracte scoase la licitaţie în ultima perioadă de către Primăria Capitalei.

Contractul se ridică la aproape 97 milioane de lei (23 milioane de euro), fără TVA, pasajul suprateran urmând să lege bulevardul Mihai Bravu de calea Văcăreşti prin Splaiul Unirii.

Mai mult, compania lui Iordache se pregăteşte să intre în cursă şi pentru realizarea parcării din Piaţa Charles de Gaulle a Capitalei, valoarea totală a lucrărilor de construcţie a unui pasaj pietonal, a unui parcaj şi a unui pasaj rutier ridicându-se la circa 93 mil. euro.

Compania românească începe astfel să se orienteze din nou către licitaţiile administraţiilor locale, după ce în 2010 centrul de greutate al lucrărilor realizate de Romstrade se situa pe contractele încheiate cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR). Astfel, în 2010 circa 60% din cifra de afaceri a Romstrade a fost generată de contractele cu CNADNR, în condiţiile în care în anii precedenţi ponderea era mai mare, de 70%.

"E foarte posibil ca acest raport, de 60% prin CNADNR, 40% prin administraţiile locale, să se modifice în 2011, însă e dificil de spus deocamdată pentru că autorităţile locale nu au lansat încă prea multe licitaţii, fiindcă suntem la început de an. Avem câteva informaţii generale despre licitaţii, însă mai mult pe partea de autostrăzi, pentru că tronsoanele deja au fost scoase la licitaţie în ultima parte a anului trecut. Nu ştim încă la câte licitaţii ne vom califica", a declarat pentru ZF Gheorghe Răcaru, directorul de strategie şi dezvoltare al grupului de firme ce include companiile Blue Air şi Romstrade.

Romstrade este una dintre companiile care au reuşit anul trecut să câştige două dintre cele mai importante licitaţii organizate de CNADNR, şi anume întreţinerea autostrăzii Bucureşti-Constanţa pe o porţiune de circa 150 de kilometri (contract câştigat în asociere cu Straco Grup, companie controlată de fraţii Traian şi Alexandru Horpos), precum şi întreţinerea autostrăzii Bucureşti-Piteşti şi a centurii Piteşti (în asociere, iarăşi, cu Straco Grup şi Delta ACM 93).

În ultimii ani, Romstrade a reuşit să-şi crească exponenţial cifra de afaceri, de la circa 660 milioane de lei în 2007 (198 mil. euro) la 1,1 mld. lei în 2009 (260 mil. euro) şi un profit de peste 30 mil. euro.