Ştiri pe scurt din businessul internaţional

Autor: Livadariu Andreea 19.01.2011

Fostul bancher elveţian Rudolf Elmer, cel care a dat site-ului WikiLeaks documente bancare private, a fost trimis în judecată sub acuzaţia de încălcare a secretului bancar şi ameninţare a fostului său şef, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

Preţul petrolului a urcat la 92 de dolari (68,7 euro) pe baril, din cauza deprecierii dolarului la minimul ultimelor două luni, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

Compania americană de asigurări AIG a ales patru bănci care să supervizeze vânzarea pachetului de acţiuni de 92% deţinut de guvernul SUA, acestea fiind Bank of America, Deutsche Bank, Goldman Sachs şi JPMorgan, conform unor surse apropiate, scrie agenţia de presă Thomson Reuters. Prima parte a vânzării, programată pentru luna mai, este evaluată la 15 mld. dolari (11,2 mld. euro).

Producătorul american de aeronave Boeing a amânat din nou livrarea primului său model 787 Dreamliner, pe care a reprogramat-o în al treilea trimestru al acestui an, scrie BBC Business News. Termenul fixat va permite "producerea, instalarea şi testarea noului soft şi a sistemului electric", conform declaraţiilor reprezentanţilor companiei. Andreea Livădariu

Oficialii Băncii Centrale Europene (BCE) au dat înapoi în privinţa unei posibile majorări a dobânzii de referinţă de la 1%, scrie Bloomberg. "Consiliul de conducere al BCE este de părere că ratele actuale ale dobânzilor sunt potrivite. Nu credem că este nevoie de o schimbare în viitorul apropiat", a declarat Ewald Nowotny, membru al consiliului de conducere al BCE.

Vikram Pandit, directorul executiv al Citigroup, vrea să numească un nou preşedinte şi director de operaţiuni al băncii, în persoana lui John Havens, scrie The Wall Street Journal. Mişcarea face parte dintr-un plan mai amplu al băncii de a se extinde şi de a lăsa în urmă efectele crizei financiare.

Agenţia de rating Moody's a retrogradat ratingul de ţară al Tunisiei cu un nivel şi a schimbat perspectiva asupra ţării de la stabilă la negativă, citând situaţia politică instabilă, scrie The Wall Street Journal.