Comerţul României cu Tunisia s-a ridicat anul trecut la 70 de milioane de euro. Ce afaceri sunt sub risc din cauza tulburărilor politice

Autor: Gabriel Razi 18.01.2011

Exporturile României în Tunisia s-au ridicat la 37,1 milioane de euro în primele nouă luni ale anului trecut, în scădere cu 16,6% faţă de aceeaşi perioadă din 2009. România a importat din Tunisia în primele nouă luni ale lui 2010 bunuri şi servicii în valoare de 33,9 milioane de euro. În relaţiile comerciale cu Tunisia, ţara noastră a înregistrat în primele nouă luni ale anului trecut un excedent comercial de 3,2 milioane de euro.

În perioada 1990-1993 relaţiile comerciale între cele două ţări au înregistrat un regres pentru a evolua ascendent ulterior, cele mai bune rezultate fiind înregistrate în perioada 2005-2008, în mare parte datorită aportului adus de exporturile româneşti.

Datele publicate de Camera de Comerţ România-Tunisia arată că în ultimii zece ani, cel mai mari exporturi au fost înregistrate în 2009, 98,8 milioane de dolari. Cea mai mare creştere din ultimii zece ani a fost înregistrată în anul 2008 faţă de 2007, exporturilor româneşti aproape dublându-se, până la 85,8 milioane de dolari. Datele arată că în ultimii zece ani, România a înregistrat excent comercial în relaţia cu Tunisia, cel mai mare fiind în 2006, 57,4 milioane de dolari.

România exportă în mod tradiţional în Tunisia cherestea, cereale, produse metalurgice, textile, rulmenţi şi articole sanitare, în ultima perioadă exporturile incluzând şi echipamente industriale, tuburi petroliere sau motoare şi generatoare electrice. Printre produsele pe care le importăm din Tunisia se numără citricele, măslinele, bumbacul şi fosfaţii.

Impactul economic al revoltelor de stradă din Tunisia nu poate fi încă estimat, spune un reprezentant al Camerei de Comerţ şi Industrie România-Tunisia.

"Totul este închis. În afara de comunicările între ambasade nu funcţionează nimic. Încă se trage pe străzi. Nu se poate evalua cum vor fi afectate relaţiile comerciale între România şi Tunisia de situaţia de acolo. Peste şase luni când lucrurile vor reveni la normal se poate face o estimare", crede Liliana Petre, director general al Camerei de Comerţ şi Industrie România-Tunisia.

Tunisia era una dintre destinaţiile africane preferate de turiştii români, însă numărul acestora a scăzut de la 30.000 în 2007 până la sub 10.000 anul trecut, în parte şi datorită crizei economice.

"În acest moment nu avem de unde să ştim cursul evenimentelor, însă Tunisia a suferit un declin important al numărului de turişti din România. Totuşi Tunisia nu va fi ştearsă definitiv de pe harta turismului, sperăm ca acest an să nu fie pierdut total", spune Traian Bădulescu, consultant turism.

Afacerile agenţiilor de turism din România nu vor fi afectate semnificativ, conform lui Traian Bădulescu, o singură companie românească, Tunisiana, avea destinaţii exclusiv către Tunisia, însă aceasta a întrat în insolvenţă anul trecut datorită numărului tot mai mic de turişti.