„Revoluţia WikiLeaks“: au fost protestele din Tunisia generate de dezvăluirile site-ului?

Autor: Alexandru Matei 16.01.2011

Liderii politici din Tunisia au demarat formarea unui nou guvern după ce preşedintele Zine al-Abidine Ben Ali a fost nevoit să părăsească ţara ca urmare a protestelor de stradă violente izbucnite săptămâna trecută, scrie BBC News.

Publicarea de către site-ul WikiLeaks a unor telegrame în care oficialii americani vorbeau despre corupţie, nepotism şi un regim "sclerotic" este văzută ca una dintre sursele protestelor din Tunisia, ziarele americane descriind situaţia din ţara nord-africană drept "revoluţia WikiLeaks".

Iniţial în contextul vacuumului de putere, rolul preşedintelui fusese luat de prim-ministrul Mohammed Ghannouchi, însă la finalul săptămânii trecute Foued Mebazaa, care ocupa fotoliul de preşedinte al parlamentului, a fost numit preşedinte interimar.

Mebazaa a îndemnat la unitate naţională, cerându-i premierului Mohammed Ghannouchi să formeze un guvern de coaliţie care să organizeze în următoarele 60 de zile alegeri sub supraveghere internaţională, conform constituţiei tunisiene.

Protestele de stradă au escaladat săptămâna trecută, populaţia fiind nemulţumită de numărul mare de şomeri, de preţurile mari ale alimentelor, politica autoritară a fostului preşedinte şi de corupţie. Estimările arată că 13% din tunisieni nu vor avea loc de muncă în acest an. Cel puţin 23 de persoane şi-au pierdut viaţa în confruntările de stradă dintre populaţie şi armată, însă televizunea Al Arabiya anunţă că numărul morţilor s-ar putea ridica la 66.

Fostul preşedinte Zine al-Abidine Ben Ali, care era la putere de 23 de ani, s-a refugiat alături de familie în Arabia Saudită, unde a fost primit de către regele Abdullah Bin Abdulaziz după ce în Franţa nu a primit azil politic.

Turbulenţele sociopolitice s-au resimţit şi pe bursa tunisiană, indicele de referinţă al pieţei de capital Tunindex pierzând 12,7% din valoare în cursul săptămânii trecute.