Intel trece prin cea mai bună perioadă din istoria companiei. Apocalipsa tabletelor PC e departe

Autor: Radu Racu 14.01.2011

Intel, cel mai mare producător de cipuri de computere din lume a înregistrat în 2010 cea mai bună evoluţie din istoria companiei, cu un profit aproape triplu, iar profeţiile care anunţau sfârşitul erei PC-urilor tradiţionale în faţa concurenţei tabletelor PC sunt cel puţin exagerate, scrie Reuters.

Intel a raportat o creştere de 167%, la 11,7 miliarde dolari, a profitului net în 2010, cel mai profitabil an din istoria producătorului de chipuri, şi venituri de 43,6 miliarde dolari, cu 24% peste cele din 2009. În trimestrul al patrulea al anului companai a obţinut un profit de 3,39 miliarde de dolari, în creştere cu 48%.

"Anul trecut a fost cel mai bun din istoria Intel. Credem că 2011 va fi şi mai bun", a afirmat preşedintele producătorului de microprocesoare, Paul Otellini, în raportul referitor la rezultatele financiare din 2010.

Intel, ale cărui procesoare sunt folosite pe 80% din calculatoarele active astăzi în lume, este prima mare companie de tehnologie care îşi publică rezultatele financiare pe anul trecut. Datele au fost aşteptate cu mare interes de piaţă, în condiţiile în care explozia vânzărilor de tablete PC a determinat mai multe voci din segment să trâmbiţeze sfârşitul erei computerelor tradiţionale.

Vânzările de chipuri utilizate în centrele de cloud-computing au ajutat la creşterea încasărilor şi profitului din ultimul trimestru al anului trecut, chiar dacă pentru notebook-uri cererea a rămas slabă.

Compania este optimistă însă şi pentru anul 2011. Intel a prognozat în primele trei luni ale acestu an venituri între 11,1 şi 11,9 miliarde de dolari, cu o marjă a profitului brut de cel puţin 60%. Provocarea pentru compania americană rămâne însă atacarea segmentului de dispozitive mobile (tablete PC, smartphone-uri) unde britanicii de la ARM Holdings deţin supremaţia.