Opinie Dorin Oancea: O celula prost capitonata

Autor: Dorin Oancea 12.01.2011

Undeva spre finele anilor '50, un psiholog a purces la un experiment care poate parea cel putin ciudat: l-a inchis pe Isus in spital. Ca sa fie si mai ciudat, a luat de fapt trei Isusi si a asteptat sa vada ce se intampla.

Ca spitalul era de nebuni, cum nebuni erau si cei trei Isusi, v-ati dat seama, desigur. Milton Rokeach se numeste psihologul, iar pacientii au fost inchisi intr-un salon al spitalului Ypsilanti din Michigan; planul initial era pentru doi ani de zile. A doua zi, spectacolul era deja tragic: "Trebuie sa mi te inchini, iti ordon", racnea unul din cei trei. "Nici gand! Esti posedat! Trezeste-te la realitate!", tipa al doilea. "Niciunul nu este Domnul Isus... Eu sunt cel adevarat", molfaia furios al treilea.

Rokeach voia sa stabileasca limitele identitatii umane; la baza demersului sau stateau povesti despre agenti secreti care in timp isi pierdeau adevarata identitate si se "simteau" tot mai mult personajele pe care le intruchipau. Psihologul s-a intrebat cum si in ce fel poate fi modificata personalitatea individului, intr-un mediu controlat. Si cum Biblia spune ca Fiul lui Dumnezeu este unic, reactiile celor trei indivizi care sustineau ca sunt Isus puteau oferi cateva raspunsuri. Rezultatul a fost publicat intr-o carte, in 1964. CitiĊ£i mai mult pe www.businessmagazin.ro