Chiriţoiu: Datele preliminare privind preţurile carburanţilor nu indică o încălcare a legii

Autor: Dan Carol Adrian 11.01.2011

Datele preliminare ale Consiliului Concurenţei nu arată că firmele petroliere din România au încălcat legea în privinţa creşterii preţurilor la carburanţi, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, preşedintele autorităţii, Bogdan Chiriţoiu, informează Mediafax Business.

"Nu pot spune că firmele astea (care comercializează carburanţi în România - n.r.) sunt curate. Hoţul neprins e negustor cinsitit. Datele nu ne dau indicii de încălcare a legii. Trebuie să dovedim că s-a creat o înţelegere pentru creşterea preţului. Ca să spunem noi că s-a încălcat legea, trebuie să putem dovedi că oamenii ăştia au avut o întâlnire, s-au înţeles cumva între ei", a afirmat Chiriţoiu.

El a precizat că preţurile carburanţilor din România nu trebuie raportate la puterea de cumpărare, ci la cele din Uniunea Europeană, structură din care România face parte.

"Opinia publică acceptă greu faptul că preţul fără taxe la carburanţi trebuie să fie cam acelaşi ca în UE. De aceea este piaţă unică europeană. Bunurile trebuie să aibă acelaşi preţ în orice stat UE. Dacă piaţa UE merge bine, preţul nu are nicio legătură cu puterea de cumpărare. Ideea că pentru că suntem mai săraci trebuie să avem preţuri mai mici e complet eronat", a continuat Chiriţoiu.